Η εκτεταμένη δασμολογική επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ αποδεικνύεται για δεύτερη ημέρα ότι βάζει φρένο στις ελπίδες των επενδυτών ότι η οικονομική σταθερότητα θα επανέλθει πριν από το τέλος της εβδομάδας.

Η ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου για επιβολή εισφοράς 10% σε όλες σχεδόν τις αμερικανικές εισαγωγές από αύριο και υψηλότερων συντελεστών σε ορισμένους από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Αμερικής από τις 9 Απριλίου, προκάλεσε σοκ στις παγκόσμιες αγορές την Πέμπτη.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street γνώρισε τη μεγαλύτερη ημερήσια απώλειά της από τον Ιούνιο του 2020.

Τα χρηματιστήρια της Ασίας και του Ειρηνικού πέφτουν για δεύτερη ημέρα

Αυτή η πτωτική τάση φαίνεται ότι συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα. Τα χρηματιστήρια στην Ασία σημείωσαν πτώση για δεύτερη ημέρα μετά την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για την ομοβροντία δασμών που πλήττει 180 χώρες και εδάφη, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.

Την Παρασκευή, ο ιαπωνικός δείκτης αναφοράς Nikkei 225 υποχώρησε κατά επιπλέον 3,5%, ο ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε πτώση άνω του 2% και ο δείκτης Straits Times της Σιγκαπούρης ήταν σχεδόν 3% χαμηλότερα.

Παγκόσμια χρηματιστήρια

Οι μετοχές της Νότιας Κορέας χάνουν επίσης έδαφος, αλλά αυτό φαίνεται να σχετίζεται με το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας που επικύρωσε την παραπομπή του προέδρου Yoon Suk Yeol.

Οι αγορές στην ηπειρωτική Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν είναι κλειστές λόγω αργιών.

Με απώλειες ξεκίνησαν τη συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές

Σε αρνητικό έδαφος ξεκίνησαν τη σημερινή συνεδρίαση και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο της ανακοίνωσης Τραμπ.

Αναμένοντας περισσότερες λεπτομέρειες για την αντίδραση των εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη ξεκίνησαν τη σημερινή συνεδρίαση με απώλειες. Στα πρώτα λεπτά της διαπραγμάτευσης, το Παρίσι υποχώρησε 0,86%, η Φρανκφούρτη 0,70%, η Ζυρίχη 0,86% και το Μιλάνο 1,55%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX σημείωσε πτώση 0,9% στις 10:10 ώρα Ελλάδας, με τις εβδομαδιαίες απώλειές του να φθάνουν στο 4,4%, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Ιούνιο του 2022.

ΔΝΤ: Οι δασμοί συνιστούν «σημαντικό κίνδυνο» για την παγκόσμια οικονομία

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε χθες το βράδυ ότι οι νέοι δασμοί «συνιστούν σαφώς σημαντικό κίνδυνο για τις παγκόσμιες προοπτικές σε μια περίοδο υποτονικής ανάπτυξης».

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να εξετάζει τις «μακροοικονομικές επιπτώσεις» των μέτρων και τόνισε την ανάγκη να αποφευχθούν ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά στην παγκόσμια οικονομία.

«Απευθύνουμε έκκληση στις ΗΠΑ και τους εμπορικούς τους εταίρους να εργαστούν εποικοδομητικά για την επίλυση των εμπορικών εντάσεων και τη μείωση της αβεβαιότητας», δήλωσε η ίδια.

Το ΔΝΤ είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός με 191 χώρες-μέλη.

Σε ποιες χώρες επιβάλλονται οι υψηλότεροι νέοι δασμοί;

Ο πρόεδρος Τραμπ αποκάλυψε τους δασμούς για ορισμένες μεγάλες χώρες κατά τη διάρκεια ομιλίας του την Τετάρτη, αλλά ο πλήρης κατάλογος δημοσιεύθηκε λίγο αργότερα από τον Λευκό Οίκο.

Ακολουθούν οι χώρες με τους υψηλότερους δασμούς που ανακοινώθηκαν χθες:

Το Βιετνάμ έχει μακράν τη μεγαλύτερη οικονομία μεταξύ αυτής της ομάδας -με ετήσιο ΑΕΠ περίπου 430 δισ. δολάρια- και είναι η μόνη μεταξύ των 50 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, σύμφωνα με το βρετανικό BBC.

Συγκριτικά, οι Νήσοι Φόκλαντ, παρά το γεγονός ότι είναι βρετανικό υπερπόντιο έδαφος και όχι χώρα, έχουν ΑΕΠ περίπου 370 εκατ. δολαρίων – πάνω από 75.000 φορές μικρότερο από το ΑΕΠ των ΗΠΑ.