Στην παρουσία της στο 6ο Diversity in Business Conference 2024, που διοργανώνεται από το Σωματείο ΚΕΑΝ και θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο, η Ηelena Banner θα μοιραστεί τις γνώσεις της για τη σημασία της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης στην ηγεσία.

Η Helena Banner, μία από τις κορυφαίες ειδικούς στην πολιτική επικοινωνία και την ηγεσία στην Ευρώπη, με πάνω από 10 χρόνια εμπειρίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής σκηνής της Ευρώπης. Εργαζόμενη ως γερμανίδα συγγραφέας ομιλιών για τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και συμμετέχοντας στην ομάδα της προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την προετοιμασία της ιστορικής ομιλίας της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019.

Η επαγγελματική της διαδρομή περιλαμβάνει επίσης την ηγεσία της επικοινωνιακής ομάδας στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Βερολίνο. Το 2020, η Ελένη έκανε το επόμενο βήμα, ιδρύοντας το δικό της εγχείρημα «Let’s Just Be Imperfect, Ladies» (Ας Είμαστε Ατελείς, Κυρίες), με στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών σε ηγετικούς ρόλους. Στο πλαίσιο της δράσης της ως keynote speaker, εκπαιδεύτρια και μέντορας γυναικείας αυτοπεποίθησης, υποστηρίζει τις γυναίκες να βρουν το αυθεντικό, θηλυκό στυλ ηγεσίας τους και συνεργάζεται με οργανισμούς για να προάγουν μία πιο διαφανή και ποικιλόμορφη κουλτούρα ηγεσίας. Σήμερα, θα συζητήσουμε μαζί της, για το Newsbeast, τη δική της οπτική για το μέλλον της ηγεσίας και της γυναικείας ενδυνάμωσης.

– Τι σας παρακίνησε να συμμετάσχετε στο 6ο Συνέδριο Διαφορετικότητας στην Ελλάδα; Ως κεντρική ομιλήτρια, ποιο θεωρείτε το πιο σημαντικό μήνυμα που θα μεταφέρετε;

Σε μία εποχή που η Διαφορετικότητα και η συμπερίληψη αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερα εμπόδια, είναι τιμή μου να προσκληθώ ως Κεντρική Ομιλήτρια σε ένα συνέδριο, όπου η διαφορετικότητα βρίσκεται στο επίκεντρο: το 6ο Συνέδριο Επιχειρήσεων στη Διαφορετικότητα στην Αθήνα. Το συνέδριο είναι μία ισχυρή υπενθύμιση πόσο σημαντικό είναι να συνεχίσουμε και να αντιταχθούμε σθεναρά σε αυτές τις φωνές που επιθυμούν να αναστρέψουν τα ισχυρά ορόσημα που έχουν επιτευχθεί, όπως τα ίσα δικαιώματα για τα queer άτομα, τις γυναίκες και άλλες περιθωριοποιημένες ομάδες. Το πιο σημαντικό μήνυμα στην ομιλία μου είναι να ενδυναμώσω όλους να είναι ο εαυτός τους στον χώρο εργασίας τους: γιατί όταν μπορούμε να είμαστε ατελείς, αυθεντικοί και να ηγούμαστε με τον δικό μας τρόπο, δίνουμε φωνή σε τόσους άλλους που νιώθουν «διαφορετικοί», επίσης.

– Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα στην προώθηση της Διαφορετικότητας εντός των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σε ηγετικούς ρόλους;

Ειδικά σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η Διαφορετικότητα και η συμπερίληψη συχνά θεωρούνται «καλές για να υπάρχουν», αντί να είναι κορυφαία προτεραιότητα. Παρατηρώ ότι πολλές εταιρείες αποφασίζουν να υποβαθμίσουν αυτή τη δουλειά για να επικεντρωθούν σε φαινομενικά πιο επείγοντα ζητήματα. Ορισμένες, το αντιμετωπίζουν ως εξειδικευμένο θέμα που μπορεί να διαχειριστεί το τμήμα Ανθρωπίνων Πόρων, αντί να το κάνουν προτεραιότητα σε επίπεδο ηγεσίας. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Διαφορετικότητα και η συμπερίληψη, αφορούν πραγματικά τους ανθρώπους στην οργάνωσή μας – την ευημερία τους, την αίσθηση του ανήκειν, την ψυχική τους υγεία και τις συνθήκες εργασίας τους, ώστε να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν το πλήρες δυναμικό τους. Επομένως, το μήνυμα πρέπει να είναι: ειδικά σε περιόδους κρίσης, πρέπει να εστιάσουμε ιδιαίτερα στη Διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη. Οι επιχειρήσεις- Οργανισμοί που επενδύουν στη Διαφορετικότητα τώρα, θα διατηρήσουν τα ταλέντα και θα ηγηθούν – επίσης οικονομικά – στο μέλλον. Η ίση εκπροσώπηση σε ανώτατες θέσεις είναι η απάντηση στις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε: από τις συγκρούσεις στον κόσμο έως το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης και μια βιώσιμη οικονομία – όλες αυτές θα απαιτήσουν διαφορετικές ιδέες από διαφορετικές προοπτικές.

– Ιδρύσατε την πρωτοβουλία «Let’s Just Be Imperfect, Ladies». Τι σας ενέπνευσε να δημιουργήσετε αυτή την πρωτοβουλία και ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι της;

Το πρόγραμμά μου «Let’s Just Be Imperfect, Ladies» είναι μία πρόσκληση προς όλες τις γυναίκες στον χώρο εργασίας να είναι ο εαυτός τους: αυθεντικές, θηλυκές και με τη δική τους έννοια της επιτυχίας. Ως νέα γυναίκα σε ηγετική θέση, προσπάθησα να γίνω πιο πολύ άντρας. Προσπάθησα να είμαι πιο σκληρή, πιο ανταγωνιστική, πιο ορθολογική στην ηγεσία μου – γιατί αυτά τα αντρικά χαρακτηριστικά επιβραβεύονται περισσότερο. Οι γυναίκες διδάσκονται επίσης αυτές τις δεξιότητες σε λεγόμενα «εκπαιδευτικά προγράμματα ενδυνάμωσης γυναικών». Ωστόσο, συχνά ήμουν εξαντλημένη προσπαθώντας να γίνω κάποια άλλη. Και γνωρίζω από τη στήριξή μου σε εκατοντάδες γυναίκες σε εκπαιδεύσεις ηγεσίας, πόσες γυναίκες δεν αισθάνονται αυτοπεποίθηση προσπαθώντας να «ταιριάξουν».

Γι’ αυτό καλώ όλες τις γυναίκες να τολμήσουν να ηγηθούν με τον αυθεντικό τους τρόπο: και αυτό μπορεί να είναι να είναι μία ζεστή, ευγενική, ευαίσθητη, στοργική ηγέτιδα με ενσυναίσθηση. Γιατί όταν μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας, μπορούμε να χαλαρώσουμε και να αξιοποιήσουμε το πλήρες δυναμικό και τη δημιουργικότητά μας στη δουλειά. Συχνά αποκαλούμε αυτές τις τυπικά θηλυκές δεξιότητες ηγεσίας «μαλακές δεξιότητες», σα να ήταν κάτι το «καλό να έχουμε». Ωστόσο, πιστεύω ότι αυτές είναι οι σοβαρές ηγετικές δεξιότητες, που χρειάζονται στην κορυφή κάθε επιχείρησης ή οργανισμού. Όταν αρχίσουμε να τις αναγνωρίζουμε πραγματικά στις προαγωγές και στην πρόσληψη, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες, θα ωφεληθούν.

– Ποιο είναι το πιο σημαντικό στοιχείο που βοηθά τις γυναίκες ηγέτιδες να βρουν το αυθεντικό τους ηγετικό στυλ;

Το κλειδί είναι να σταματήσουμε να προσπαθούμε να αλλάξουμε τις γυναίκες. Το κλειδί είναι να δώσουμε ξανά την αυτοπεποίθηση στις ηγετικές δεξιότητες που ήδη έχουν. Πολλές γυναίκες έρχονται φυσικά στη δουλειά με την συναισθηματική τους νοημοσύνη, την ενσυναίσθηση και την να μοιράζονται την εξουσία αντί να είναι ανταγωνιστικές. Αυτές οι δυνάμεις δεν είναι καλύτερες από άλλες, αλλά είναι απαραίτητες για να δημιουργήσουν ισορροπία στις ανώτατες θέσεις. Σε εκπαιδεύσεις ηγεσίας, υπάρχει πάντα μία μαγική στιγμή όταν οι γυναίκες μου λένε: «Ουάου, δεν έχω ξαναδεί τον εαυτό μου τόσο ισχυρό στο παρελθόν». Η αυτοπεποίθησή τους αυξάνεται, όταν αισθάνονται ότι αναγνωρίζονται και επιβραβεύονται για τις υπερδυνάμεις τους, αντί να υποτιμούνται. Όταν οι γυναίκες αρχίζουν να πιστεύουν στον εαυτό τους, αντί να παραγκωνίζονται, όπως πολλές γυναίκες συχνά κάνουν στον χώρο εργασίας, τις έχω δει να αρχίζουν να λάμπουν, να μεγαλώνουν και να αποδίδουν πολύ καλύτερα.

– Πώς μπορούν οι οργανισμοί να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που προάγει τη Διαφορετικότητα, διαφάνεια και ανοικτότητα, ιδιαίτερα σε υψηλές διοικητικές θέσεις;

Το πρώτο βήμα είναι να το κάνουν προτεραιότητα σε επίπεδο ηγεσίας. Μην αναθέτετε τη Διαφορετικότητα και την ένταξη στο Τμήμα Ανθρώπινων Πόρων. Μην στέλνετε μόνο τις γυναίκες σε «Εκπαιδεύσεις Γυναικείας Ηγεσίας». Στείλτε τους άνδρες στις οργανώσεις σας σε «Εκπαιδεύσεις Συμμαχίας Ανδρών», παράλληλα. Αυτό τους υποστηρίζει να γίνουν ισχυροί, συμπεριληπτικοί ηγέτες και στέλνει ένα μήνυμα στις γυναίκες ότι το βάρος της αλλαγής, δεν είναι μόνο στους ώμους τους. Με απλά λόγια: σταματήστε να περιμένετε από τις γυναίκες να κάνουν όλη τη δουλειά για να «σπάσουν την γυάλινη οροφή» από κάτω. Ξεκινήστε να ανοίγετε την γυάλινη οροφή από πάνω. Ρωτήστε τις γυναίκες, τα queer άτομα, τους γονείς και άλλες υποεκπροσωπούμενες ομάδες στον Οργανισμό ή την επιχείρησή σας, τι θα χρειάζονταν για να είναι έτοιμοι για μια κορυφαία θέση και να νιώθουν άνετα εκεί. Όταν δημιουργείτε τις κατάλληλες συνθήκες γι’ αυτούς, θα δημιουργήσετε τις κατάλληλες συνθήκες για όλους να ευημερούν. Δεν είναι ένα μηδενικό παιχνίδι, αλλά μια νίκη για όλους.

– Έχοντας υπάρξει νεαρή γυναίκα σε ανώτερες θέσεις, ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίσατε και πώς αυτές διαμόρφωσαν την ηγετική σας προσέγγιση;

Στο χαρτί, οι γυναίκες έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες. Ωστόσο, όταν μια γυναίκα μπαίνει σε μια αίθουσα συσκέψεων με κυρίως άνδρες γύρω από το τραπέζι, υπάρχουν ακόμα αόρατα εμπόδια στην εξουσία. Πολλές γυναίκες πρέπει να δουλέψουν διπλά για να ακουστούν, αισθάνονται να τις κοιτούν, μιλούν σε αυτές διαφορετικά, παραβλέπονται, διακόπτονται – εν ολίγοις: δεν λαμβάνονται σοβαρά ως ίσες. Είχα αυτή την ίδια εμπειρία ως γυναίκα σε ένα περιβάλλον εξουσίας και πίστευα ότι έφταιγα εγώ. Νόμιζα ότι απλώς δεν ήμουν αρκετά σκληρή και δυνατή. Σήμερα ξέρω ότι δούλευα σε ένα εργασιακό περιβάλλον που, πολλές δεκαετίες και αιώνες πριν, είχε δημιουργηθεί από άνδρες για τις δυνάμεις άλλων ανδρών. Σε εκείνες τις αίθουσες συσκέψεων, πριν από 50 χρόνια, οι γυναίκες εργάζονταν κυρίως σε υποστηρικτικούς ρόλους: ήταν οι γραμματείς, οι σερβιτόρες, οι καθαρίστριες. Σήμερα, είναι Πρόεδροι, Διευθύνουσες Σύμβουλοι και ακόμα, οι περισσότερες γυναίκες σε αυτές τις θέσεις αναφέρουν ότι οι άτυποι, άγραφοι κανόνες της εξουσίας δεν έχουν αλλάξει. Αυτό ήταν που με σημάδεψε: σταμάτησα να σκέφτομαι ότι έπρεπε να «ταιριάξω». Άρχισα να αισθάνομαι σίγουρη με τον δικό μου, αυθεντικό τρόπο: μια ευαίσθητη, ζεστή, διασκεδαστική νέα γυναίκα που είναι δυνατή με τον δικό της τρόπο. Και αυτό είναι το αυθεντικό ηγετικό πρότυπο που υποστηρίζω σήμερα για τις γυναίκες.

  • Η Helene Banner είναι Κεντρική Ομιλήτρια και Σύμβουλος Ηγεσίας στον τομέα της Γυναικείας Ηγεσίας και της Συμμαχίας Ανδρών, η οποία θα μιλήσει στο 6ο Συνέδριο Διαφορετικότητας στις Επιχειρήσεις στις 10 Οκτωβρίου. Στο παρελθόν έχει διατελέσει λογογράφος του Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Περισσότερες πληροφορίες: helenebanner.com