Με λευκά κυρίως αλλά και κόκκινα λουλούδια κατακλύστηκε το μνήμα του Μίκη Θεοδωράκη στο κοιμητήριο στον Γαλατά Χανίων μετά την τέλεση του ετήσιου μνημοσύνου για τη συμπλήρωση τριών ετών από τον θάνατό του.

Του ανταποκριτή μας από το flashnews στην Kρήτη

Παρουσία μελών της οικογένειας, όπως η εγγονή του Μυρτώ αλλά και η σύζυγος του αδελφού του Γιάννη, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της πολιτικής, κομμάτων, αρχών, φορέων και απλώς φίλοι του μεγάλου μουσικοσυνθέτη απέτισαν φόρο τιμής στη μνήμη του, που παραμένει και θα παραμείνει ζωντανή μαζί με τα τραγούδια και τη μουσική του.

Εμφανώς συγκινημένη η εγγονή του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, Μυρτώ, μεταφέροντας τα συναισθήματά της είπε: «Χτυπάει η καρδιά μου πολύ δυνατά και πάντα από παιδί όταν ήμουν δίπλα στον παππού ένοιωθα σαν να είμαι μπροστά σε έναν βράχο, σε ένα κύμα και βράχο μαζί…..

Είμαστε πολύ ευτυχισμένοι γιατί είναι πάντα εδώ μαζί μας…. Και κάθε φορά που πηγαίνουμε και σε ένα απλό ταβερνάκι ακούγοντας τη μουσική του είναι σαν να μας αγκαλιάζει όλους μας…»

Ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν τα μέλη της παιδικής – νεανικής χορωδίας «Αγ. Σπυρίδων» της Κέρκυρας που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ Μίκης Θεοδωράκης, στάθηκαν γύρω από το μνήμα του, αποδίδοντας μελοποιημένα τραγούδια και εκκλησιαστικούς ύμνους από τον Μίκη Θεοδωράκη.

Γιώργος Αγοραστάκης πρόεδρος παγκρήτιου συλλόγου φίλων Μίκη Θεοδωράκη

«….Πέρασαν κι όλας τρία χρόνια, αλλά η απουσία του δεν είναι αισθητή διότι είναι πάντα παρών. Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι πάντα παρών όταν η ανθρωπότητα βρίσκεται σε πόλεμο, όταν οι άνθρωποι αγωνίζονται, όταν οι άνθρωποι πονάνε, όταν οι άνθρωποι υποφέρουν. Το έργο του και το παράδειγμά του είναι ζωντανό και θα είναι ζωντανό και στο μέλλον….».

Ελένη Δουνδουλάκη, Γ.Γ. Σύγχρονου Πολιτισμού ΥΠ.ΠΟ.

«Με ιδιαίτερη συγκίνηση βρίσκομαι για ακόμη μια φορά στα Χανιά εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην ημέρα τιμής και μνήμης στον Μίκη Θεοδωράκη. Στον κορυφαίο αυτόν Έλληνα δημιουργό, ο οποίος διέγραψε μια μνημειώδη πορεία και συνδύασε το εθνικό με το οικουμενικό, το Ελληνικό με το πανανθρώπινο. Με αφορμή τα 100 χρόνια απο την γέννησή του, το Υπ. Πολιτισμού, ανακήρυξε το 2025 ως έτος αφιερωματικό στον Μίκη Θεοδωράκη. Ως μια ελάχιστη τιμή σε αυτή την σπουδαία προσωπικότητα και στην συνεισφορά του στον σύγχρονο Ελληνικό πολιτισμό. Και πράγματι η προσφορά του και το έργο του συνεχίζει και θα συνεχίζει εσαεί να εμπνέει, να επιδρά και να υπογραμμίζει την αστείρευτη δύναμη της μουσικής αλλά και τους διαρκείς αγώνες που απαιτούν οι αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης».

Σέβη Βολουδάκη, βουλευτής Χανίων ΝΔ

«Τρία χρόνια από το φευγιό του Μίκη Θεοδωράκη, αυτού του μεγάλου καλλιτέχνη που τίμησε όχι μόνο τα Χανιά, αλλά ολόκληρη την Ελλάδα. Σήμερα είμαστε όλοι εδώ για να αποτίσουμε αυτόν τον ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτόν τον μεγάλο καλλιτέχνη που κατορθώνει και συγκινεί Έλληνες και όλους τους πολίτες της οικουμένης με την μουσική του και με τα μηνύματα που δίνονται μέσα από αυτήν….».

Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, βουλευτής Χανίων ΝΔ

«Συμπληρώνονται τρία χρόνια από τον θάνατο αυτού του σπουδαίου Έλληνα μουσικοσυνθέτη και είμαστε εδώ για να τιμήσουμε όλα όσα προσέφερε στην χώρα μας. Η φήμη του δεν έμεινε στα στενά όρια της Ελλάδας αλλά σε όλο τον κόσμο….».

Νίκος Καλογερής, Αντιπεριφερειάρχης Χανίων

«Ήρθαμε εδώ στην 3η επέτειο από τον θάνατο του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη, να κάνουμε τρισάγιο και να στοχαστούμε τον άνθρωπο αυτόν ο οποίος πέραν απο το ότι ήταν τεράστιος μουσικοσυνθέτης με παγκόσμια εμβέλεια, ήταν και ένας άνθρωπος σύμβολο για πολλούς λαούς οι οποίοι αγωνίζονται για ελευθερία και δημοκρατία…».

Παναγιώτης Σημανδηράκης Δήμαρχος Χανίων

«Τρία χρόνια χωρίς τον Μίκη Θεοδωράκη, αυτόν τον οικουμενικό Έλληνα, τον άνθρωπο της επανάστασης, της τέχνης, του πολιτισμού και της πολιτικής. Ο Δήμος Χανίων, η Περιφέρεια Κρήτης και ο παγκρήτιος σύλλογος φίλων Μίκη Θεοδωράκη διοργανώνουν το φεστιβάλ το οποίο βρίσκει έναν ισχυρό και μεγάλο συμβολισμό…».