Μία νύχτα «κόλαση» έζησαν οι πολίτες στις Αχαρνές εξαιτίας της φωτιάς που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στο Ρέμα της Χελιδονούς επί της Λεωφόρου Καραμανλή και λόγω των ισχυρών ανέμων πήρε σοβαρές διαστάσεις καίγοντας εγκαταστάσεις εργοστασίων.

Η φωτιά ξέσπασε αργά το βράδυ της Τρίτης 9/7 και έκαψε δύο εργοστάσια, ένα με ξύλα και ένα με πλαστικά, ενώ στις φλόγες τυλίχθηκε και τρίτο εργοστάσιο, χαρτοποιίας.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η φωτιά σε όλο το μήκος του ρέματος της Χελιδονούς έχει σβήσει, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να καταφέρουν να την οριοθετήσουν μέσα σε 2,5 ώρες από την έναρξή της.

Οι προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων επικεντρώνονται στην κατάσβεση πυρκαγιάς σε επιχείρηση με χαρτικά στην οδό Τατοΐου, καθώς και σε επιχείρηση με πλαστικά.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η επιχείρηση με τα χαρτικά καίγεται ολοσχερώς, ενώ η φωτιά στην επιχείρηση με τα πλαστικά έχει σχεδόν σβήσει.

«Μάχη» όλο το βράδυ έδωσαν οι πυροσβέστες

Όλο το βράδυ ισχυρές επίγειες δυνάμεις επιχειρούσαν, ενώ έπνεαν άνεμοι περίπου 5 μποφόρ, για να περιορίσουν τη φωτιά η οποία ξεκίνησε από χαμηλή βλάστηση σε υπαίθριο χώρο ανάμεσα σε εργοστάσια κοντά στη Λεωφόρο Καραμανλή και πολύ γρήγορα επεκτάθηκε στο Ρέμα της Χελιδονούς προκαλώντας στο πέρασμά της ζημιές σε επιχειρήσεις. Η τελική αποτίμηση των ζημιών θα γίνει αφότου ολοκληρωθεί η κατάσβεση, ενώ την προανάκριση για να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς θα διεξάγει η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ).

Στο σημείο επιχειρούν 88 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 24 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ και εθελοντές πυροσβέστες με πλήθος εθελοντικών οχημάτων.

«Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση για την κατάσβεση της φωτιάς, η οποία έχει μπει μέσα σε ένα εργοστάσιο χάρτου, έχει κάψει τον εξωτερικό περίβολο, αντικείμενα τα οποία ήταν αποθηκευμένα, έχει μπει στο εσωτερικό και, όπως καταλαβαίνουμε από τη μάχη που δίνουν οι πυροσβέστες, κατακαίει τα πάντα και στο εσωτερικό υπάρχει η ιδιαίτερη καύσιμη ύλη στο συγκεκριμένο εργοστάσιο. Σύμφωνα με τους αρμοδίους, θα χρειαστούν ακόμα αρκετές ώρες και πάρα πολλοί τόνοι νερό, προκειμένου να μπορέσουν να σβήσουν τη συγκεκριμένη φωτιά», ανέφερε ο δημοσιογράφος του EΡΤΝews, Kώστας Παπαδόπουλος νωρίς το πρωί της Τετάρτης.

Ο καπνός που έχει κατακλύσει την περιοχή είναι ιδιαίτερα τοξικός και λόγω των ισχυρών ανέμων μεταφέρεται σε μεγάλη απόσταση, γι’ αυτό και δόθηκε εντολή στους κατοίκους της περιοχής αν χρειαστεί να μετακινηθούν.

Φωτιά Αχαρνές

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της πυρκαγιάς

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Τροχαίας, το πρωί της Τετάρτης 10/7, λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή των Αχαρνών, παραμένει σε ισχύ η εκτροπή των οχημάτων στην οδό Τατοΐου, από το ύψος της οδού Δεκελείας ως το ύψος της λεωφόρου Καραμανλή.

Στα υπόλοιπα σημεία διεξάγεται κανονικά η κυκλοφορία.

Μηνύματα του 112 στους κατοίκους

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής καλώντας όσους βρίσκονται κοντά στο Ρέμα της Χελιδονούς να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα λόγω του καπνού.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ήχησε το 112 προειδοποιώντας τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Στις 00:20 το 112 χτύπησε ξανά και ζήτησε από τους κατοίκους που μένουν κοντά στο Ρέμα της Χελιδονούς να μείνουν μέσα και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα λόγω του έντονου καπνού.

Δείτε εικόνες από τη φωτιά στις Αχαρνές