Αντίστροφα φαίνεται πως μετρά ο χρόνος για τον προσδιορισμό της δίκης σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης για τη φονική φωτιά στο Μάτι, με τους 104 νεκρούς.
Λίγες ώρες μετά την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, καθώς κρίθηκαν ένοχοι μόνο 6 από τους συνολικά 21 κατηγορούμενους και μάλιστα με ποινές εξαγοράσιμες, κινήθηκαν όλες οι διαδικασίες με στόχο να προσδιοριστεί το Εφετείο, ακόμη και μέσα στον Ιούνιο.
Μετά την παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου, Ιωάννας Κλάπα, η πρόεδρος του πρωτόδικου δικαστηρίου απαλλάχθηκε από κάθε επαγγελματική υποχρέωση που είχε για τον Μάιο, για να ολοκληρώσει την καθαρογραφή της απόφασης, ώστε να ανοίξει ο δρόμος, για να προσδιοριστεί άμεσα η δίκη στο Εφετείο.
Ο κίνδυνος παραγραφής είναι ορατός και το «στοίχημα» των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών είναι να καταφέρουν να τηρήσουν τις προθεσμίες για τις επιδόσεις κλήσεων, ώστε να ανοίξει η αυλαία του Εφετείου ακόμη και μέσα στον Ιούνιο. Σε διαφορετική περίπτωση η δίκη θα ξεκινήσει, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, τον Ιούλιο σε τμήμα διακοπών.
Παράλληλα, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην αρμόδια εισαγγελία, η οποία, μετά την παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, έχει βάλει στο «μικροσκόπιό» της το σύνολο της απόφασης, προκειμένου να διερευνήσει το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης.
Την άσκηση έφεσης ζήτησαν με αίτημά τους προς την Εισαγγελία Εφετών συγγενείς θυμάτων και εγκαυματίες. Στην αίτησή τους δηλώνουν εξοργισμένοι από τις «ποινές χάδι», εκφράζοντας τη θέση ότι έπρεπε να καταδικαστούν άλλοι 9 κατηγορούμενοι.
«Η ενοχή των κατηγορουμένων, για όλα τα αδικήματα που κατηγορούνται, προέκυψε από το αποδεικτικό υλικό αδιαμφισβήτητα και έπρεπε να καταγνωσθεί (…) Η επαρκής τιμωρία των ενόχων είναι απαραίτητη, για να μην θρηνήσουμε άλλους νεκρούς» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, στην αίτησή τους και προσθέτουν: «Η ίδια η Πυροσβεστική, η ίδια η Πολιτική Προστασία δεν προστατεύονται, όταν προστατεύονται εκείνοι οι αξιωματούχοι που αφήνουν εγκληματικά να καούν και να πνιγούν 105 άνθρωποι, να καούν και να επιζήσουν πολλοί και να καταστραφούν χιλιάδες σπίτια».
Η προθεσμία των 10 ημερών, που προβλέπεται για την άσκηση έφεσης από τον αρμόδιο εισαγγελέα, «τρέχει» ήδη και πολλοί είναι εκείνοι που την προεξοφλούν. Ωστόσο, στην περίπτωση που ασκηθεί έφεση, θα έχει ενδιαφέρον το σκεπτικό της αλλά και το αν θα αφορά τόσο τους καταδικασθέντες όσο και τους 15 που αθωώθηκαν. Και αυτό γιατί αν υπάρξει ανατροπή στο σύνολο της απόφασης, η υπόθεση θα κριθεί και πάλι από την αρχή σαν να μην υπήρξε η ετυμηγορία του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.
Παράλληλα, οι συγγενείς έκαναν γνωστό πως στις προθέσεις τους είναι να αποστείλουν επιστολή στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, να καταθέσουν αναφορά στη LIBE αλλά και να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, αναζητώντας δικαίωση για τους νεκρούς τους. Μάλιστα, νομικοί κύκλοι αναφέρουν πως υπάρχουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που έχουν αποφανθεί ότι οι απολύτως επιεικείς ποινές παραβιάζουν τη δίκαιη δίκη και προφανώς αυτό θα είναι ένα από τα επιχειρήματα που θα προβάλουν.
Με δεδομένο ότι οι κατηγορίες με τις οποίες ήταν αντιμέτωποι οι κατηγορούμενοι τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν πως αν το δικαστήριο δεν είχε αναγνωρίσει ελαφρυντικά, θα μπορούσε να επιβάλει μεγαλύτερη ποινή, ώστε να μην είναι μονόδρομος η εξαγορά της με «περίπου 350 ευρώ για κάθε θάνατο».