Στη δημιουργία οκτώ, επιπλέον, Διεπαγγελματικών Οργανώσεων έως τέλος του 2024 στάθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκη, σε παρέμβασή του στο πλαίσιο συζήτησης στο «Delphi Economic Forum 2024».
Πρόσθεσε ότι είναι υπέρ της χάραξης μιας εθνικής στρατηγικής στον αγροτικό τομέα, αλλά αφού προηγουμένως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν ξεκαθαρίσει τα του οίκου τους.
Αναφέρθηκε στην ανάγκη της ηλικιακής αναβάθμισης των απασχολουμένων στον πρωτογενή τομέα υπογραμμίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι έως το τέλος της τετραετίας να διορθώσει αυτή την κατάσταση δίνοντας τη δυνατότητα να επιλέξουν την ένταξή τους στο αγροτικό επάγγελμα 60.000 νέοι αγρότες.
Χαρακτήρισε τη γνώση ως το «ισχυρότερο όπλο» τονίζοντας ότι η παροχή γνώσεων και πληροφοριών για τους κατ΄επάγγελμα αγρότες διασφαλίζεται μέσα από τη συμμετοχή τους στα Τμήματα Αγροτών των Επιμελητηρίων, τα οποία, όπως τόνισε είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία αυτόνομων Αγροτικών Επιμελητηρίων στη χώρα μας
Μιλώντας για τη ΚΑΠ ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε ότι η χώρα μας δεν έχασε ούτε ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη από τα 19,3 δις που της αναλογούν.
Εθνική στρατηγική με νοικοκυροσύνη
Υπογράμμισε ότι χρειάζεται ευελιξία στη μεταφορά πόρων από Πυλώνα σε Πυλώνα, ώστε να μη χαθούν χρήματα.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη ενός σύγχρονου ασφαλιστικού φορέα για όλους τους παραγωγούς, που, όπως σημείωσε, θα επιτευχθεί μέσα από την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ που θα γίνει σύντομα.
Από την πλευρά του ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπύρος Κίντζιος στάθηκε στην ανάγκη περαιτέρω διείσδυσης της γνώσης, αλλά και των νέων τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα.
Για να γίνει αυτό σύμφωνα με τον ίδιο για να γίνει αυτό οι παραγωγοί της χώρας θα πρέπει να δουν ότι η τεχνολογία δουλεύει προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να πειστούν από την αξία της γνώσης».
Ζήτησε τη βελτίωση του θεσμού των Γεωργικών Συμβούλων και τόνισε ότι χρειάζονται κίνητρα για να μπορέσει να εκπαιδευτεί ο αγρότης.
Σε αναφορά του στην χρήση των νέων τεχνολογιών πρόσθεσε ότι παραγωγός για να τη χρησιμοποιήσει, θα πρέπει αρχικά να ξέρει πόσα θα πρέπει να επενδύσει, αλλά και πότε θα πάρει πίσω τα χρήματα της επένδυσης.
Η καλύτερη λύση για να πειστεί ο παραγωγός για τα πλεονεκτήματα των νέων τεχνολογιών είναι η δημιουργία επιδεικτικών αγρών και στάβλων.
Ο νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς που ψηφίστηκε δέκα μήνες πριν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο Θεόδωρος Μπένος, διδάκτορας Ερευνητής & Σύμβουλος στον πρωτογενή τομέα.
Αυτός έδωσε τη δυνατότητα στα μέλη τους να καθορίσουν μέσω του καταστατικού τους την εσωτερική οργάνωση και την επιχειρηματική κατεύθυνση που θέλουν να ακολουθήσουν όπως είπε.
Πρόσθεσε ότι θα υπάρχουν σημεία τα οποία θα μπορούσαν να αλλάξουν, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλία του επισήμανε «μάλλον χρειάζεται ξεχωριστή νομοθεσία για τη συμβολαιακή γεωργία».
Η σημασία των συνεργασιών στον πρωτογενή τομέα
Για τη μεγάλη σημασία που έχει η επέκταση των συνεργασιών στον πρωτογενή τομέα μίλησε η γενική διευθύντρια του «αθηΝΕΑ» Μαριάννα Σκυλακάκη.
«Είναι αδύνατον να πετύχουμε αυτό που χρειάζεται για να πετύχουμε στις διεθνείς αγορές» χωρίς τις συνεργασίες είπε η ίδια, αναφέροντας ότι στη χώρα μας έχουμε μικρές εκμεταλλεύσεις και μικρό κλήρο.
Σύμφωνα με την ίδια, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπορούν να γίνουν επενδύσεις στα προϊόντα, στο μάρκεντινγκ κ.α..
«Χωρίς εξωστρέφεια δεν μπορούμε να μεγαλώσουμε» είπε, μεταξύ άλλων, η κ. Σκυλακάκη υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος «να αυξηθεί η εξωστρέφεια και η συνεργατικότητα στον πρωτογενή τομέα».
Πρότεινε να δοθούν κίνητρα για τη συνεργασία μεταξύ των παραγωγών και να αρθούν τα όποια εμπόδια. «Κάποια από αυτά είναι πρακτικά και άλλα είναι άυλα (αδράνεια, έλλειμμα εμπιστοσύνης κλπ), όπως τόνισε.
Τέλος, αναφέρθηκε και στην ανάγκη σύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό. Ζήτησε από τους υπεύθυνους του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού, να κάτσουν γύρω από ένα τραπέζι και να δουν «τη βεντάλια των πολιτικών που θα φέρει αποτελέσματα άμεσα».
Να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη διαμόρφωση μιας εθνικής αγροτικής πολιτικής «η οποία εξυπηρετείται από την ΚΑΠ και όχι το αντίστροφο» υπογράμμισε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Έλλη Τσιφόρου.
Αυτή θα πρέπει να αποτελείται από 3+1 πυλώνες: τη συλλογικότητα, την γνώση, την ανανέωση των γενεών και τη ενδυνάμωση τις διοίκησης.
Επιπλέον, μίλησε για την τρέχουσα ΚΑΠ υποστηρίζοντας ότι έχουν γίνει κάποια λάθη, καθώς δεν υπολογίστηκε ο οικονομικός αντίκτυπος που προέκυψαν από την κλιματική κρίση, τα υψηλά κόστη παραγωγής το οικονομικό περιβάλλον λόγω πολέμων κ.α.
Επέστησε την προσοχή στις συζητήσεις που θα ξεκινήσουν το 2025 για την μετά το 2027 ΚΑΠ. Αυτή σύμφωνα με την κ. Τσιφόρου θα πρέπει να έχει επίκεντρο τους αγρότες
Τέλος, προειδοποίησε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η είσοδος της Ουκρανίας στην Ε.Ε. και κατ’ επέκταση στην ΚΑΠ, «που αν γίνει με τα τωρινά δεδομένα θα τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό της».