Στάση αναμονής τηρεί η ηγεσία της εκκλησίας σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια που προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση και θα ορίζει τα θέματα τόσο του πολιτικού γάμου όσο και εκείνο της τεκνοθεσίας.

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μιλώντας στο OPEN, και ερωτώμενος σχετικά με το ζήτημα της τεκνοθεσίας, σημείωσε: «Ακούμε τόσα πολλά που είμαστε μπερδεμένοι. Θα ακούσουμε, κάποιος θα μιλήσει από την πολιτεία, να δούμε ποια γραμμή θα ακολουθηθεί και θα πάρουμε και εμείς μετά θέση».

Ο αρχιεπίσκοπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μιλήσει με τον πρωθυπουργό για το θέμα, ενώ δεν επανέλαβε την αντίθεση που είχε εκφράσει για το ζήτημα της τεκνοθεσίας.

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Θεόφιλος σε παρέμβασή του, σημείωσε πως: «Ο γάμος είναι σχέση ανδρός και γυναικός. Ασφαλώς και η πολιτεία οφείλει να επιλύσει κάποια νομικά ζητήματα που κατά καιρούς ανακύπτουν. Νομίζω ότι τα ζητήματα που αφορούν στη σχέση δύο ανθρώπων έχουν λυθεί με το σύμφωνο συμβίωσης.

Ο λόγος για τον οποίο προχωρά η νομοθέτηση του πολιτικού γάμου των ομοφύλων ζευγαριών είναι για να δοθεί η δυνατότητα της τεκνοθεσίας σε κάποια από αυτά τα ζευγάρια. Η Ιερά Σύνοδος με σαφήνεια διακήρυξε πως κάτι τέτοιο αποτελεί λανθασμένη επιλογή».

Ενώ ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος, σημείωσε: «Αν είναι να κάνουμε παιδιά τραυματισμένα, που δεν θα έχουν ξεκαθαρίσει ποια είναι η οικογένεια και ο ρόλος του καθενός στην οικογένεια, αν υπάρχουν διακριτοί ρόλοι των δύο γονέων αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα».