Η εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος ασφαλείας για το σπίτι είναι μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που καλείται να λάβει κάποιος. Και όχι μόνο για το κόστος της ή για τις τεχνικές επιλογές ή για τα gadgets που θα επιλέξει, αλλά επειδή το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά σημαντικό: η προσωπική ασφάλεια, η ασφάλεια της οικογένειας και του σπιτιού.
Για την τελική απόφαση, πρέπει να απαντηθούν ορισμένες βασικές ερωτήσεις, οι οποίες είναι συνάρτηση η μία της άλλης. Με βάση αυτές θα ξεκινήσει το «χτίσιμο» ενός συστήματος που θα εξυπηρετεί πραγματικά τις ανάγκες μας και θα επιτυγχάνει τον στόχο του.
Ερώτηση 1: Επαγγελματική εγκατάσταση ή «φτιάξ’ το μόνος σου»;
Σήμερα το «do-it-yourself» (DIY) ή «φτιάξ’ το μόνος σου» είναι πιο εύκολο από ποτέ όσον αφορά την εγκατάσταση ενός συστήματος οικιακής ασφάλειας – με βασική προϋπόθεση την ικανότητα στα μαστορέματα και ορισμένες τεχνικές γνώσεις. Πλέον μπορεί κάποιος να διαλέξει ό,τι ακριβώς επιθυμεί, να το εγκαταστήσει στους χρόνους που διαθέτει και να το προσαρμόσει όπως εκτιμά καλύτερα. Η επιλογή αυτή είναι σαφώς φθηνότερη από την επαγγελματική εγκατάσταση, η οποία έχει άλλα πλεονεκτήματα. Κατ’ αρχάς, δεν χρειάζεται να κάνει κάποιος οτιδήποτε – μόνο να απευθυνθεί στην εταιρεία που θα επιλέξει. Από εκεί και πέρα, η εγκατάσταση γίνεται από επαγγελματίες, οι οποίοι επιπλέον μπορούν να επιλύσουν τις όποιες απορίες του αγοραστή. Επιπλέον, πλεονέκτημα το γεγονός ότι τα συστήματα που προσφέρουν έτοιμα οι εταιρείες, είναι δοκιμασμένα και ελεγμένα για τη συμβατότητα των μερών που τα αποτελούν. Πάντως, οι επαγγελματικές εγκαταστάσεις αρκετές φορές δεν είναι «value for money» αν το σπίτι είναι μικρό. Στις περιπτώσεις αυτές υπάρχουν λιγότερες απαιτήσεις για εξοπλισμό και αξίζει τον κόπο να εξετάσετε λίγο περισσότερο την επιλογή DIY.
Ερώτηση 2: Τι μέγεθος έχει το σπίτι;
Είτε επιλέξετε ένα DIY είτε ένα επαγγελματικά εγκατεστημένο σύστημα, θα πρέπει να χωρέσετε… αρκετό εξοπλισμό στο σπίτι σας. Η απλή λογική λέει ότι όσο πιο μικρός ο χώρος, τόσο λιγότερα σημεία πρέπει να καλυφθούν από άποψη ασφαλείας και τόσο διαφορετικές είναι οι προτεραιότητες – αρκεί να συγκριθεί το διαμέρισμα σε μια πολυκατοικία με μια μονοκατοικία με κήπο. Ρόλο σημαντικό επίσης παίζει η δομή του σπιτιού. Για παράδειγμα, τα πιο σύγχρονα σπίτια, με τους μεγάλους, ενιαίους χώρους καλύπτονται πιο εύκολα από λ.χ. κάμερες ασφαλείας.
Ερώτηση 3: Ποιο είναι το budget;
Είναι πολύ δελεαστικό για οποιονδήποτε να διαλέξει το σούπερ τεχνολογικά εξελιγμένο gadget ασφαλείας, αλλά είναι εξίσου απογοητευτικό να δει την τιμή και να κάνει πίσω ή, ακόμα χειρότερα, να πάρει φθηνότερα και πιο «αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας» άλλα μέρη. Το σύστημα ασφαλείας πρέπει να είναι ισορροπημένο και η διαλειτουργικότητα των μερών του να είναι εξασφαλισμένη. Βασική, λοιπόν, προϋπόθεση πριν αρχίσουμε να επιλέγουμε, είναι να ξέρουμε το πόσα μπορούμε ή είμαστε διατεθειμένοι να επενδύσουμε σε ένα σύστημα ασφαλείας.
Ερώτηση 4: Ποιες είναι οι προτεραιότητες στη ασφάλεια;
Ίσως η πιο βασική ερώτηση: τι θέλουμε προστατεύσουμε και από τι; Οι βασικές καλύψεις των συστημάτων ασφαλείας είναι τρεις και πρέπει να επιλέξουμε μία ή να συνδυάσουμε:
- Οι «παραδοσιακές» συσκευές οικιακής ασφάλειας, όπως συναγερμοί, ανιχνευτές θραύσης γυαλιού και κάμερες είναι χρήσιμες εάν ανησυχείτε για ζητήματα όπως η εισβολή, η διάρρηξη ή ο βανδαλισμός.
- Εξοπλισμός όπως οι συναγερμοί καπνού, οι ανιχνευτές παγώματος σωλήνων και οι ανιχνευτές διαρροών θα είναι πολύ χρήσιμος σε οικογένειες με μεγάλης ηλικίας σπίτια ή σε οικογένειες που ζουν σε «απαιτητικά» κλίματα και περιοχές.
- Οι «έξυπνες» συσκευές ασφαλείας μπορούν να αναβαθμίσουν συνολικά την καθημερινότητά μας, καθώς μπορούν να συνδυαστούν με τις υπόλοιπες «έξυπνες» συσκευές του σπιτιού.