Είναι το πιο κοινό απορρυπαντικό, βρίσκεται σε κάθε σπίτι και το χρησιμοποιούμε σχεδόν καθημερινά για καθαρισμό και απολύμανση χώρων και επιφανειών, αλλά και για τη λεύκανση ρούχων. Είναι το… υποχλωριώδες νάτριο, αλλά τη γνωρίζουμε καλύτερα ως χλωρίνη.
Παρότι, όμως, θεωρούμε δεδομένη τη χρήση της, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι γνωρίζουμε να τη χρησιμοποιούμε με τρόπο ασφαλή, όπως όλα τα χημικά προϊόντα στο σπίτι.
- Η χλωρίνη διαβρώνει και ερεθίζει, επομένως θα χρειαστεί να λάβετε προφυλάξεις για να προστατεύσετε το δέρμα, τα μάτια και τους πνεύμονές σας πριν τη χρησιμοποιήσετε. Κρατήστε τη χλωρίνη μακριά από το δέρμα σας φορώντας λαστιχένια γάντια. Στη συνέχεια, για να αποφύγετε την εισπνοή των αναθυμιάσεων, ανοίξτε ένα ή δύο παράθυρα για να σχηματιστεί ρεύμα στον χώρο όπου θα τη χρησιμοποιήσετε. Το ρεύμα αυτό επίσης θα βοηθήσει να προστατεύσετε και τα μάτια σας από τους ατμούς του απορρυπαντικού.
- Αφενός επειδή είναι ισχυρή, αφετέρου επειδή είναι αποτελεσματική ακόμα κι όταν αραιώνεται, ο καλύτερος τρόπος χρήσης της (λ.χ. όταν θέλουμε να σφουγγαρίσουμε) είναι να την αναμειγνύουμε με νερό, σε αναλογία 1/3 του φλιτζανιού για 4 λίτρα νερού. Σημείο προσοχής: δεν την αραιώνουμε σε ζεστό νερό, γιατί μπορεί να απελευθερώσει περισσότερους ατμούς, επιβαρύνοντας το αναπνευστικό μας.
- Η χλωρίνη απολυμαίνει, δεν καθαρίζει. Άρα, αν σκοπεύετε να καθαρίσετε κάποια βρωμιά (λ.χ. λίπος), θα πρέπει να την απομακρύνετε πρώτα με κάποιο άλλο προϊόν και μετά να περάσετε με χλωρίνη.
- Ο καλύτερος τρόπος για να απολυμάνετε με χλωρίνη, είναι να βουτήξετε ένα σφουγγάρι στο διάλυμα που έχετε ετοιμάσει (στις αναλογίες που αναφέραμε), να το στύψετε και στη συνέχεια να καθαρίσετε την επιφάνεια ή το σημείο που θέλετε. Αφήστε το να δράσει για τουλάχιστον 10 λεπτά πριν το ξεπλύνετε ή το σκουπίσετε. Δεν συνιστάται να χρησιμοποιείτε μπουκάλι ψεκασμού για το διάλυμα της χλωρίνης. Ο λόγος είναι ότι τα κοινά αυτά μπουκάλια, που διατίθενται στο εμπόριο, έχουν μεταλλικά μέρη στη σκανδάλη τους, που μπορούν να διαβρωθούν από τη χλωρίνη και αφενός να δώσουν στο διάλυμα ένα χρώμα σκουριάς, αφετέρου να μειώσουν την αποτελεσματικότητά του.
- Με χλωρίνη μπορείτε να απολυμάνετε σχεδόν κάθε είδους επιφάνεια (πατώματα, πόρτες, νεροχύτες κ.λπ.), κάθε είδους υλικό. Δεν συνιστάται, όμως, για επιφάνειες που έχουν πόρους (καθώς μετά η επιφάνεια αυτή δύσκολα θα στεγνώσει ή θα σκουπιστεί και η χλωρίνη που θα μείνει, μπορεί να τη διαβρώσει) και για ξύλινες επιφάνειες (μπορεί να μείνουν λεκέδες).
- Ποτέ, μα ποτέ, μην αναμειγνύετε τη χλωρίνη με άλλα απορρυπαντικά. Ο κίνδυνος εδώ είναι να παραχθούν τοξικοί ατμοί, που θα προκαλέσουν προβλήματα στην αναπνοή. Ο κανόνας εδώ είναι απλός: αναμειγνύετε τη χλωρίνη μόνο με νερό.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χλωρίνη και για την απολύμανση των πιάτων, ποτηριών και σκευών φαγητού, αλλά με συγκεκριμένο τρόπο. Πλύντε και στεγνώστε πρώτα τα πιάτα και στη συνέχεια αφήστε τα να μουλιάσουν για τουλάχιστον δύο λεπτά σε ένα διάλυμα με 2 κουταλάκια του γλυκού χλωρίνη σε 4 λίτρα νερό. Βγάλτε τα πιάτα από το διάλυμα και αφήστε τα να στεγνώσουν. Θα έχετε κάνει την καλύτερη δυνατή απολύμανση!