Υλικά

  • 1 κιλό γαρίδες με το κεφάλι
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 450 γρ κρεμμύδια
  • 10 γρ σκόρδο
  • 500 γρ κριθαράκι μέτριο
  • 500 γρ ντομάτες
  • 200 γρ κολοκυθάκια
  • 300 γρ καρότο
  • 75 γρ βούτυρο Κερκύρας
  • 60 γρ άνηθο
  • 60 γρ μαϊντανό
  • 60 γρ δυόσμο
  • 200 γρ πράσινη πιπεριά
  • 50 ml ούζο
  • 100 ml ημίγλυκο κρασί Νεμέας
  • 200 γρ σέλινο
  • 200 γρ παλαιωμένη γραβιέρα Νάξου

Εκτέλεση

  1. Αρχικά καθαρίστε τις γαρίδες από τα κεφάλια και τα κελύφη και κρατήστε τα κελύφη στην άκρη.
  2. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνετε 50 ml από το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κελύφη για 2-3 λεπτά. Προσθέστε 200 γραμμάρια από τα κρεμμύδια, καθαρισμένα και ολόκληρα, 100 γραμμάρια από τα καρότα, 100 γραμμάρια από το σέλινο, 1 1/2 λίτρο νερό και βράστε για περίπου 30 λεπτά.
  3. Παράλληλα, ψιλοκόψτε όλα τα εναπομείναντα λαχανικά σε καρέ και σοτάρετε τα στο υπόλοιπο ελαιόλαδο, για 2-3 λεπτά. Προσθέστε τις γαρίδες και συνεχίστε να σοτάρετε, έως ότου ροδίσουν.
  4. Ρίξτε το κριθαράκι, αλάτι, πιπέρι και σβήστε με το ούζο και το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτετε το ζωμό λίγο λίγο, ανακατεύοντας τακτικά, έως ότου μαλακώσει το κριθαράκι και απορροφηθούν όλα τα υγρά.
  5. Κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέστε το τυρί, τα μυρωδικά, ανακατέψτε και σερβίρετε.