Υλικά
Για το γλυκό του κουταλιού λεμόνι:
- 6 τμχ λεμόνια
- 250 γρ ζάχαρη
- 250 γρ γλυκόζη
- 2 γρ βανίλια
- 650 ml νερό
Για το γλυκό του κουταλιού καρότο:
- 250 γρ ζάχαρη
- 250 γρ καρότα
- 250 ml νερό
- 2 γρ βανίλια
- 5 τμχ γαρύφαλλα
- 1 ξυλαράκι κανέλα
Για το γλυκό του κουταλιού ελιά γεμιστή με αμύγδαλο:
- 250 γρ ελιές απύρινες, χωρίς άλμη
- 200 γρ αμύγδαλα, ωμά ξεφλουδισμένα
- 250 γρ ζάχαρη
- 250 ml νερό
- 4-5 φύλλα βασιλικού
- Γαρύφαλλο
Εκτέλεση για το γλυκό του κουταλιού λεμόνι
- Περάστε τα λεμόνια από τον τρίφτη για να φύγει λίγο το κίτρινο κομμάτι τους.
- Κόψτε σε ροδέλες τη φλούδα τους και πιάστε την με οδοντογλυφίδα.
- Βράστε τα 3 φορές ώστε να ξεπικρήσουν.
- Βάλτε σε χαμηλή φωτιά το νερό, τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και βράστε για 5 λεπτά.
- Προσθέστε τις φλούδες λεμονιού στραγγισμένες και βράστε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Εκτέλεση για το γλυκό του κουταλιού καρότο
- Καθαρίστε τα καρότα και βράστε τα για 15 λεπτά.
- Βάλτε σε μία κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το γαρύφαλλο, την κανέλα και βράστε για 10 λεπτά.
- Προσθέστε τα βρασμένα καρότα, στραγγισμένα και σιγοβράστε για 20 λεπτά.
Εκτέλεση
- Βάλτε τις ελιές σε ένα μπολ με νερό για 12 ώρες. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, φροντίστε να αλλάξετε το νερό 2-3 φορές.
- Στραγγίστε τις ελιές και γεμίστε τες με τα αμύγδαλα. Αν χρειαστεί μπορείτε να κόψετε τα αμύγδαλα.
- Βάλτε το νερό, τη ζάχαρη και τα γαρύφαλλα σε κατσαρόλα και αφήστε τα να πάρουν 1-2 βράσεις.
- Προσθέστε τις γεμιστές ελιές και βράστε για 20-25 λεπτά.
- Κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέστε τα φύλλα βασιλικού.
- Γαρνίρετε με παστέλι, μους από γιαούρτι και περιχύνοντας με μέλι.