Υλικά
Υλικά
Για 6-8 άτομα
1/2 κλοναράκι βανίλια
1 κουταλιά του γλυκού ξύσμα λεμονιού
1 μεγάλο αβγό
1/2 κούπα γάλα ή ξινόγαλα, καλά ανακινημένο
1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (φαρίνα)
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλιά του γλυκού σόδα
1/2 κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
55 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
145 γραμμάρια ζάχαρη
1 κούπα σταφίδες μαύρες
1 1/2 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
Τρόπος παρασκευής – Εκτέλεση συνταγής
Σε ένα μπολ κοσκινίζετε τα αλεύρια και προσθέτετε τη σόδα, το μπέικιν και το αλάτι και ανακατεύετε πρόχειρα με ένα πιρούνι.
Στον μπολ του μίξερ ανακατεύετε με το φτερό το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει, για 3 λεπτά περίπου. Κατόπιν βάζετε τη βανίλια και το ξύσμα.
Προσθέτετε το αβγό κι ανακατεύετε να ενσωματωθεί. Χαμηλώνετε την ταχύτητα και ρίχνετε στο μπολ το περιεχόμενο με το αλεύρι, σταδιακά. Προσθέτετε λίγο από το αλεύρι κι εναλλάξ με το γάλα ή το ξινόγαλα, που το έχετε ανακινήσει καλά.
Βουτυρώνετε κι αλευρώνετε ελαφρώς μια στρογγυλή φόρμα. Μεταφέρετε το μείγμα εκεί και με μια σπάτουλα λειαίνετε την επιφάνεια.
Πλένετε και σκουπίζετε τις σταφίδες. Τα μοιράζετε πάνω στο κέικ κι από πάνω πασπαλίζετε τη ζάχαρη. Φορμάρετε το κέικ
Ψήνετε στη μεσαία θέση σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει το γλυκό. Αφού ψηθεί, το αφήνετε για 10 λεπτά στο φούρνο με ανοιχτή την πόρτα και κατόπιν το βγάζετε και το αφήνετε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.