Υλικά

  • Για το κέικ
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι κοσκινισμένο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κοφτά μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού κοφτό σόδα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι
  • ½ φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 100 γραμμάρια ψιλοκομμένη σοκολάτα κουβερτούρα
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό στιγμιαίος καφές
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού καρύδια ψιλοκομμένα
  • Για την επικάλυψη
  • 75 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο
  • 125 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
  • 4 αχλάδια κομμένα στη μέση

Εκτέλεση Για το κέικ Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μετράμε και το ξανακοσκινίζουμε με τη μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ και ρίχνουμε τμηματικά τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το χτύπημα μερικά λεπτά και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα. Ρίχνουμε στο γάλα ένα κοφτό κουταλάκι του γλυκού στιγμιαίο καφέ και το προσθέτουμε στο μείγμα αλληλοδιαδόχως με το μείγμα από το αλεύρι. Ανακατεύουμε το μείγμα ελαφρά. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα καρύδια. Για τη συναρμολόγηση Παίρνουμε μια φόρμα στρογγυλή 26 εκ. και καλύπτουμε τη βάση της φόρμας με ένα φύλλο λαδόκολλας. Στη συνέχεια λιώνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το βούτυρο και το ανακατεύουμε γρήγορα με την καστανή ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα σαν καραμέλα. Ρίχνουμε την καραμέλα στον πάτο της φόρμας και προσθέτουμε τα αχλάδια κομμένα στη μέση και καθαρισμένα. Αμέσως μετά ρίχνουμε πάνω από τα αχλάδια το μείγμα για κέικ και ψήνουμε για 60 λεπτά στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 10 λεπτά και σερβίρουμε.