Υλικά
- Για το κέικ
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 κουταλιές της σούπας κακάο άγλυκο
- 2 ράβδοι βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 3 κουταλιές καφέ σε σκόνη
- 1/2 φλιτζάνι ξινόγαλα ή πλήρες γάλα
- 2 ολόκληρα αυγά
- 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
- 2 κουταλάκια του γλυκού βανίλια
- Για το frosting
- 240 γραμμάρια γλυκόπικρη σοκολάτα, ψιλοκομμένο (περίπου 1 2/3 φλιτζάνια)
- 240 γραμμάρια ανάλατη μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 1/3 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
- 1/8 κουταλάκι αλάτι
- 1/4 φλιτζανιού άγλυκο κακάο
- 3 κουταλιές της σούπας γάλα σόγιας ή κανονικό
- 1 1/2 κουταλάκια του γλυκού βανίλια
Εκτέλεση
Για το κέικ
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε με στρογγυλή φόρμα για κέικ.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το κακάο, το αλεύρι, και 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Αφήνετε στην άκρη.
Βράζετε το νερό για 10 λεπτά και μετά αναμείξτε με τον καφέ.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ, προσθέστε το ξινόγαλα ή γάλα πλήρες, το βούτυρο τα αυγά, τη σόδα, και βανίλια. Ανακατέψτε καλά.
Ρίξτε το μείγμα του καφέ στο μείγμα αλευριού. Ανακατεύετε απαλά με μια μαρίζ μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Μετά ρίχνουμε το μείγμα αυγού στο μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα ή μίξερ.
Στη συνέχεια, βάζουμε το μείγμα στη φόρμα. Ψήνουμε για 45 λεπτά με 1 ώρα.
Αφήστε το να κρυώσει εντελώς.
Για το frosting
Σε μπεν μαρί, λιώνετε τη σοκολάτα σε ένα μέτριο μπολ. Αφήστε τα να κρυώσει.
Στο μπολ του μίξερ χτυπήστε τη μαργαρίνη σε μέτρια- υψηλή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει, περίπου 2 λεπτά.
Γυρίστε το μίξερ σε χαμηλή, προσθέστε τη ζάχαρη και το αλάτι, και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν.
Αυξήστε την ταχύτητα στο μεσαίο προς υψηλό και χτυπήστε μέχρι να αφρατέψει, περίπου 3 λεπτά, σταματώντας για να σπρώξτε το μείγμα από τα τοιχώματα μέσα στο μπολ.
Με το μίξερ σε χαμηλή σκάλα, προσθέστε σταδιακά την κρύα λιωμένη σοκολάτα και χτυπήστε μέχρι ενσωματωθούν.
Σταματήστε το μίξερ και προσθέτουμε το γάλα σόγιας, το κακάο και βανίλια.
Χτυπήστε σε χαμηλή μέχρι να ενσωματωθούν, τότε κτύπησε σε μέτρια προς υψηλή έως περίπου 1 λεπτό, σταματώντας για να σπρώξτε το μείγμα από τα τοιχώματα μέσα στο μπολ.
Χρησιμοποιώντας σπάτουλα ανακατέψτε απαλά.
Με μια σπάτουλα για frosting απλώνετε το μείγμα πάνω από το κέικ και σερβίρετε με κομματάκια καραμέλας.
Απαιτούμενος χρόνος: 60 λεπτά