Υλικά
- Για 4-6 άτομα
- Για το κέικ
- 200 γραμμάρια βούτηρο
- 300 γραμμάρια ζάχαρη
- 4 μέτρια αυγά, χτυπημένα
- 2 κουταλάκια κανέλα τριμμένη
- ½ κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
- 250 γραμμάρια καρότα τριμμένα
- Το χυμό και το ξύσμα από 1 λεμόνι
- 350 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 ½ κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
- Για το λευκό γλάσο
- 4 κρόκοι αυγών
- 1 ¼ κούπα άχνη
- 1 κούπα βούτυρο
- Για γαρνιτούρα
- Ζάχαρη άχνη
- καραμελωμένη φλούδα πορτοκαλιού σε λωρίδες
- καρύδια ή φουντούκια ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
Για το κέικ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, στη συνεχεία σ’ ένα μπολ του μίξερ χτυπάτε το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει και προσθέτετε τη ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα ώσπου το μείγμα να πάρει λευκό χρώμα. Τρίβετε στο τρίφτη το καρότο μέχρι να γίνει ένα μείγμα.
Κατόπιν ρίχνετε τα αυγά, τα μπαχαρικά, το αλάτι, τα καρότα, το χυμό λεμονιού μαζί με το ξύσμα και ανακατεύετε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Εν συνεχεία προσθέστε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σιγά – σιγά στο μείγμα και ανακατεύετε. Έπειτα βουτυρώνετε μια φόρμα με σούστα 23 εκ. και την στρώνετε με λαδόκολλα. Αλείφετε με βούτυρο και τη λαδόκολλα.
Απλώνετε το μείγμα του κέικ στη φόρμα.
Το ψήνετε για 1 ώρα περίπου σε φούρνο σε προθερμασμένο στους 180οC (ή ώσπου να βγαίνει καθαρή η μύτη του μαχαιριού όταν βυθίζεται στο κέντρο του κέικ).
Ξεφορμάρετε το κέικ. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και ρίχνουμε από πάνω το λευκό γλάσο. Προαιρετικά πασπαλίζετε αν θέλετε με ζάχαρη άχνη και γαρνίρετε με τη φλούδα πορτοκαλιού και τους ξηρούς καρπούς.
Για το λευκό γλάσο
Χτυπάμε τους κρόκους και ρίχνουμε λίγη- λίγη τη ζάχαρη άχνη. Χτυπάμε ξεχωριστά το βούτυρο και το ρίχνουμε στο μείγμα των κρόκων, ανακατεύοντας συνεχώς.
Απαιτούμενος χρόνος: 60 λεπτά