Υλικά
- 1.000 γραμμάρια κατεψυγμένο σπανάκι (καλύτερα είναι να χρησιμοποιήσουμε φρέσκο)
- 10 φύλλα λαζάνια άβραστα
- 300 γραμμάρια φέτα
- 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδου λιωμένη
- 2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα
- 2 μικρά καρότα λεπτοκομμένα
- 1 κουταλιά της σούπας πελτές ντομάτας
- 800 γραμμάρια ψιλοκομμένες τομάτες
- 3 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα φύλλα μέντας
- Μείγμα κίτρινων τυριών της επιλογής σας
Εκτέλεση
Για τη σάλτσα ντομάτας, σοτάρετε το κρεμμύδι, το σέλερι, το καρότο και το σκόρδο σε ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν. Αυτό είναι καλύτερο να γίνει σε πολύ χαμηλή φωτιά και προσπαθήσετε να μην τα αφήσετε να πάρουν χρώμα.
Προσθέστε ανακατεύοντας τον πελτέ ντομάτας και συνεχίστε το μαγείρεμα για άλλα 5 λεπτά πριν προσθέσετε τα ντοματάκια. Αφήστε το φαγητό να σιγοβράζει για περίπου 20 λεπτά σε ανοιχτό σκεύος.
Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ, πολτοποιήστε τη σάλτσα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Θα πρέπει να είναι αρκετά παχύρρευστη και με μειωμένο όγκο. Προσθέστε μία πρέζα ζάχαρη εάν οι ντομάτες έχουν ξινή γεύση.
Ενώ η σάλτσα μαγειρεύεται, ετοιμάστε τη γέμιση από σπανάκι.
Τοποθετήστε το κατεψυγμένο σπανάκι σε ένα σκεύος και ζεστάνετε μέχρι να ξεπαγώσει. Στραγγίστε την περίσσεια υγρών. Αφήστε το στην άκρη να κρυώσει.
Θερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βάλτε τη φέτα σε ξεχωριστό μπολ και ανακατέψτε να μαλακώσει. Στη συνέχεια προσθέστε το σπανάκι, τη μισή παρμεζάνα και τη ψιλοκομμένη μέντα.
Τοποθετήστε μία λεπτή στρώση σάλτσας ντομάτας σε ένα πυρίμαχο σκεύος, από πάνω μία στρώση από το μείγμα με το σπανάκι και από πάνω τα φύλλα λαζάνια. Επαναλάβετε τη διαδικασία, καταλήγοντας με μία στρώση σάλτσα ντομάτας.
Σκορπίστε την υπόλοιπη παρμεζάνα με τα κίτρινα τυριά από πάνω και ψήστε τα λαζάνια για περίπου 30 λεπτά μέχρι να δημιουργηθούν φουσκάλες και να ροδίσει στην πάνω επιφάνεια. Σερβίρετε με σαλάτα.