Υλικά

  • Για την τάρτα
  • 200 γραμμάρια μυζήθρα ανάλατη
  • μισή κουταλιά της σούπας βούτυρο
  • 200 γραμμάρια ζάχαρη
  • λίγη ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
  • 2 κουταλιές του γλυκού κορν φλάουρ
  • 200 γραμμάρια αλεύρι
  • 1 βανίλια
  • 2 αβγά
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • κανέλα τριμμένη
  • ψίχα από ωμό αμύγδαλο τριμμένο
  • Για το σιρόπι φράουλα
  • 500 γραμμάρια ζάχαρη ψιλή
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 1 κιλό φράουλες ώριμες
  • 1.200 ml νερό

sidagi.gr


Εκτέλεση

Για την τάρτα

Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους (τους όποιους φυλάμε) και τα χτυπάμε σε μαρέγκα, προσθέτοντας μια πρέζα αλάτι.

Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε το βούτυρο, το οποίο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, με τη ζάχαρη και τους κρόκους.

Μόλις τα ενώσουμε σε ένα υποκίτρινο χυλό προσθέτουμε τη βανίλια, το ξύσμα λεμονιού, έπειτα το κορν φλάουρ και τη θρυμματισμένη μυζήθρα και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

Στο τέλος, προσθέτουμε με μία κουτάλα ή σπάτουλα τη μαρέγκα και ανακατεύουμε με μαλακές κινήσεις.

Αδειάζουμε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για φούρνο και ψήνουμε το γλυκό για 50 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς.

Όταν κρυώσει η πίτα, πασπαλίζουμε με κανέλα και τριμμένα αμύγδαλα. Κόβουμε σε τρίγωνα και σερβίρουμε.

Για το σιρόπι φράουλα

Πλένουμε καλά τις φράουλες, τις καθαρίζουμε από τα κοτσάνια και τις κόβουμε στα τέσσερα ή εάν είναι πολύ μεγάλες σε μικρούς κύβους.

Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσουν, με 1.200 ml νερό. Όταν το νερό αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν οι φράουλες για 10 λεπτά.

Xτυπάμε τις βρασμένες φράουλες στο μούλτι, να γίνουν ένας απαλός αλλά αραιός πολτός. Τις βάζουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού, και προσθέτουμε τόσα γραμμάρια ζάχαρη όσα ml πολτό έχουμε και τα βράζουμε.

Όταν ανακατεύοντας διαπιστώσουμε ότι η ζάχαρη λιώσει δυναμώνουμε τη φωτιά μας και συνεχίζουμε για 4 με 6 λεπτά ακόμη.

Βάζουμε το σιρόπι ζεστό σε μπουκάλια και τα κλείνουμε πάρα πολύ καλά. Το χρησιμοποιούμε σε τούρτες παγωτά κέικ κι όπου αλλού χρειαστούμε σιρόπι.

Σερβίρουμε τη μυζηθρόπιτα με σιρόπι και κομματάκια φράουλας.