Υλικά
- Για 6-8 άτομα
- Για τη βάση
- 1/2 πακέτο φύλλο καταΐφι
- 1 φλιτζάνι τσαγιού αμύγδαλο χοντροκομμένο
- 100 γραμμάρια βούτυρο
- Για το σιρόπι
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1+1/2 κούπα νερό
- Για την κρέμα
- 400 γραμμάρια μασκαρπόνε ή τυρί κρέμα
- 1/2 κουταλιά του γλυκού μαστίχα τριμμένη σε σκόνη μαζί με λίγη ζάχαρη
- 2 φύλλα ζελατίνη μουλιασμένα σε κρύο νερό
- 250γρ λευκή σοκολάτα
- 400 ml κρέμα γάλακτος
- Για την επικάλυψη
- Γλυκό βύσσινο
- Γλυκό κεράσι
- Γλυκό φράουλα
Εκτέλεση
Ξεμπλέκουμε το καταΐφι και το στρώνουμε σε φόρμα που αφαιρείται το στεφάνι χωρίς να το πατικώσουμε υπερβολικά. Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και ραντίζουμε με το βούτυρο. Ψήνουμε στους 150-160 βαθμούς περίπου 30-40 λεπτά.
Θέλουμε να γίνει τραγανό και να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Όταν το βγάλουμε από το φούρνο το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει, και βάζουμε να γίνει το σιρόπι. Το βράζουμε να δέσει αρκετά.
Βγάζουμε το στεφάνι από τη φόρμα, αφαιρούμε τον πάτο, ξανακλείνουμε το στεφάνι και το βάζουμε στην πιατέλα που θα φτιάξουμε την τούρτα. Βάζουμε μέσα τη βάση καταΐφι που φτιάξαμε.
Ρίχνουμε σταδιακά το σιρόπι, να το αποροφά λίγο – λίγο, χωρίς όμως να κολυμπήσει. Θέλουμε να μέινουν τραγανά σημεία, όχι να μουλιάσει σαν τα σιροπιαστά των ζαχαροπλαστείων.
Αφήνουμε πάλι στην άκρη να τραβήξει, και βάζουμε να κάνουμε την κρέμα. Αν τρέξει σιρόπι στην πιατέλα το σκουπίζουμε.
Λυώνουμε τη λευκή σοκολάτα σε μπαιν μαρί και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι τσαγιού από την κρέμα γάλακτος.
Αναμειγνύουμε καλά, κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη μουλιασμένη ζελατίνη, ανακατεύουμε, ρίχνουμε και τη μαστίχα, και αφήνουμε στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία.
Χτυπάμε το μασκαρπόνε να αφρατύνει και προσθέτουμε τη σοκολάτα.
Τέλος προσθέτουμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σφικτή σαντιγύ. Στρώνουμε την κρέμα πάνω από το καταΐφι, και την αφήνουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί. Καλύτερα και όλη τη νύχτα.