Υλικά
- Για 2-4 άτομα
- 150 ml ελαιόλαδο
- 1/2 κουταλιά του γλυκού κύμινο σε σκόνη
- 1/2 κουταλιά του γλυκού σκόνη μπαχάρι
- τα φύλλα από 1/2 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένα
- ελάχιστη κανέλα
- 100 ml λευκό κρασί
- 200 γραμμάρια ντοματάκια κονσέρβας πολτοποιημένα
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 4 φρέσκα θράψαλα περίπου 300 γραμμάρια καθαρισμένα
- 4 μεσαία ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε μικρά κομματάκια
- 100 γραμμάρια ρύζι Καρολίνα
- 30 γραμμάρια κουκουνάρια
- 20 γραμμάρια σταφίδες μαύρες
Μία συνταγή που αξίζει τον κόπο!
Εκτέλεση
Τα πλοκάμια και τα πλαϊνά «φτερά» από τα θράψαλα τα ψιλοκόβουμε για τη γέμιση. Στη συνέχεια μουλιάζουμε τις σταφίδες σε νερό. Τρίβουμε τα κρεμμύδια με αλάτι για να φύγει η αψάδα τους και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό.
Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο αχνίζουμε τα κρεμμύδια με 1/2 φλιτζάνι νερό, έως ότου πιουν τα υγρά τους.
Προσθέτουμε το μισό λάδι και τα κουκουνάρια και ανακατεύουμε έως ότου χρυσίσουν.
Σουρώνουμε τις σταφίδες και τις προσθέτουμε στο σκεύος μαζί με τα ψιλοκομμένα πλοκάμια, τα μπαχαρικά, το ρύζι και αλατοπίπερο. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 3 – 4 λεπτά, σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί.
Αποσύρουμε, προσθέτουμε το δυόσμο και ανακατεύουμε. Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε τα θράψαλα με το μείγμα, πιέζοντας ελαφρά ώστε να προχωρήσει μέχρι μέσα.
Τα γεμίζουμε κατά τα 3/4. Κλείνουμε τα θράψαλα με μία οδοντογλυφίδα, που περνάμε κατά μήκος του ανοίγματος σε ζιγκ ζαγκ. Κάνουμε μια μικρή τρύπα με τη μύτη ενός μαχαιριού στο πίσω μέρος του σώματός τους, για να μη σκάσουν στο μαγείρεμα.
Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την ντομάτα, το υπόλοιπο λάδι και νερό τόσο που να τα καλύπτει.
Τα σκεπάζουμε με πιάτο, κλείνουμε την κατσαρόλα και ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα. Αν η σάλτσα βγει πολύ αραιή, αφού βγάλουμε τα θράψαλα, τη βράζουμε μέχρι να δέσει.