Υλικά
Χωρίζουμε τα τρία από τα 5 αυγά, βάζοντας τους κρόκους σε ένα μπολ και τα ασπράδια σε άλλο, προσθέτοντας στους κρόκους και τα υπόλοιπα 2 αυγά (ολόκληρα). Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για μισή ώρα εκτός ψυγείου.
Σε μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Σε μικρό κατσαρόλι, βάζουμε το γάλα και το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε για να τα διατηρήσουμε ζεστά.
Στο μπολ του μίξερ, χτυπούμε τους κρόκους (και τα δύο ολόκληρα αυγά) μαζί με 75 γρ. ζάχαρη (από τα 150 γρ.), σε υψηλή ταχύτητα για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τη βανίλια και χτυπούμε για να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά.
Σε άλλο μπολ χτυπούμε, με το ειδικό εξάρτημα για μαρέγκες, τα ασπράδια μαζί με το κρεμόριο μέχρι να αφρίσουν. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα 75 γρ. ζάχαρης και χτυπούμε σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές.
Στο μπολ με τους κρόκους, προσθέτουμε λίγη-λίγη τη μαρέγκα και ανακατεύουμε χρησιμοποιώντας σπάτουλα, κάνοντας ελαφρές κυκλικές κινήσεις από τον πάτο του μπολ προς τα πάνω, διπλώνοντας έτσι τη μαρέγκα στο μείγμα.
Προσθέτουμε λίγο λίγο το μείγμα με το αλεύρι, συνεχίζοντας με απαλές κινήσεις μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι στο μείγμα.
Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο με το γάλα και ανακατεύουμε και πάλι προσεχτικά με ελαφρές κινήσεις.
Μοιράζουμε το μείγμα στη μέση και χρησιμοποιώντας δύο φόρμες (23 εκ.) – τις οποίες έχουμε πρώτα βουτυρώσει και έχουμε βάλει λαδόκολλα στο πάτο – ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 18 λεπτά.
Για την κρέμα:
Βάζουμε σε ατσάλινο μπολ τη ζάχαρη μαζί με τους κρόκους, και με σύρμα ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το αλεύρι μαζί με το κορν φλάουρ, ανακατεύοντας μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας.
Τέλος προσθέτουμε το γάλα, το οποίο έχουμε πρώτα ζεστάνει.
Βάζουμε τα υλικά σε μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, και ανακατεύοντας με σύρμα, αφήνουμε για 1 λεπτό περίπου, μέχρι να πήξει η κρέμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια.
Για την επικάλυψη:
Σε μπολ, βάζουμε τη κουβερτούρα, αφού τη κόψουμε σε κομμάτια.
Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, βάζουμε τη κρέμα γάλακτος μαζί με το βούτυρο. Μόλις κοχλάσουν, περιχύνουμε τη κουβερτούρα.
Αφήνουμε να περάσουν 5 λεπτά και μετά προσεχτικά ανακατεύουμε τη λιωμένη σοκολάτα μέχρι να γίνει λεία και απαλή.
Συναρμολόγηση:
Βάζουμε σε πιατέλα πρώτα το ένα παντεσπάνι, απλώνουμε τη μισή από την κρέμα έτσι ώστε να καλύψουμε το πάνω μέρος, τοποθετούμε τις φέτες μπανάνας, απλώνουμε την υπόλοιπη μισή κρέμα, τοποθετούμε το δεύτερο παντεσπάνι και τέλος περιχύνουμε με τη σοκολάτα.
Υλικά για 8-10 άτομα:
Για την Κρέμα:
50 γραμμάρια ζάχαρη
3 μεγάλα αυγά (μόνο τους κρόκους)
20 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 γραμμάρια κορν φλάουρ
300 ml γάλα
1 κουταλιά του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για το Παντεσπάνι:
5 μεγάλα αυγά
150 γρ. ζάχαρη
1/2 κουταλιά του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
95 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά του γλυκού baking powder
1/4 κουταλιά του γλυκού αλάτι
3 κουταλιές σούπας γάλα
28 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο
1/8 κουταλιά του γλυκού κρεμόριο
Για την επικάλυψη:
120 γραμμάρια κουβερτούρα
120 ml κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά του γλυκού ανάλατο βούτυρο
1 μπανάνα κομμένη σε λεπτές στρόγγυλες φέτες