Υλικά
- 24 σαβαγιάρ
- 2 κουταλιές της σούπας κακάο για την επιφάνεια
- 1 σφηνάκι μπράντι ή γλυκό κρασί μαρσάλα
- 1 φλιτζάνι δυνατός καφές για το σιρόπιασμα
- για την κρέμα:
- 4 κουταλιές της σούπας κακάο
- 120 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
- 50 γραμμάρια ζάχαρη
- 200 γραμμάρια μασκαρπόνε
- 60 ml ή 1/4 φλιτζανιού λικέρ καφέ
- 4 κρόκοι
Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε την κρέμα, βάζουμε σε ένα μπολ τους κρόκους με τη ζάχαρη. Στη συνέχεια βάζουμε το μπολ σε μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει (σαν σε μπεν μαρί) και τα ανακατεύουμε μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το λικέρ και χτυπάμε το μείγμα για λίγα λεπτά μέχρι να αφρατέψει.
Μόλις είναι έτοιμο, το αφήνουμε να κρυώσει για να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα.
Ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα το μασκαρπόνε με την κρέμα γάλακτος και το κακάο και ενώνουμε με τους χτυπημένους κρόκους. Ανακατεύουμε τον καφέ με το μπράντι.
Βρέχουμε τα σαβαγιάρ στιγμιαία στο μείγμα, απλώνουμε 12 σε ένα ορθογώνιο ταψί, τα σκεπάζουμε με τη μισή ποσότητα κρέμας και επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με κακάο. Βάζουμε το τιραμισού στο ψυγείο και το αφήνουμε 3-4 ώρες, ώστε να παγώσει.