Υλικά
- 2 μεσαίες ή 4 μικρές μελιτζάνες, κομμένες στη μέση κατά μήκος
- 1 μεγάλο ή 2 μεσαία κρεμμύδια, κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες
- 6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 3 ντομάτες μεγάλες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
- 1/4 φλ. τσαγιού φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κ. σ. φρέσκο άνηθο ψιλοκομμένο
- 2 κ. σ. ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό (προαιρετικά)
- Αλάτι
- 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1/4 φλ. τσαγιού νερό
- 2 1/2 κ. γλ. ζάχαρη
- 2 κ. σ. χυμό λεμονιού (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 230 βαθμούς. Στρώστε ένα ταψί με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα και αλείψτε το με ελαιόλαδο. Κόψτε τις μελιτζάνες στη μέση, προσέχοντας να μην κόψετε τη φλούδα. Τοποθετήστε τις στο ταψί και ψήστε για 20 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να μαραίνεται η εξωτερική φλούδα. Αφαιρέστε από το φούρνο και μεταφέρετε τις με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω σε ένα σουρωτήρι που έχει τοποθετηθεί στο νεροχύτη. Αφήστε να στραγγίξουν για 30 λεπτά.
- Ζεστάνετε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι και προσθέτετε τα κρεμμύδια. Σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν πολύ, 5 έως 8 λεπτά, και προσθέτετε το σκόρδο. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για 30 δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό, μέχρι να αρωματιστεί. Αποσύρετε από τη φωτιά και μεταφέρετε σε ένα μπολ. Προσθέστε τις ντομάτες, τα μυρωδικά, αλάτι κατά βούληση, 1 κουταλάκι του γλυκού από τη ζάχαρη και 1 κουταλιά της σούπας από το υπόλοιπο λάδι.
- Αναποδογυρίστε τις μελιτζάνες και τοποθετήστε στο ταψί, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Αλατίστε και γεμίστε με το μείγμα κρεμμυδιού και ντομάτας.
- Ανακατέψτε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, την υπόλοιπη ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού. Περιχύστε τις μελιτζάνες και γύρω από αυτές. Καλύψτε το ταψί και τοποθετήστε το στο φούρσε χαμηλή φωτιά.
- Μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για 1 έως 11/2 ώρα. Στο τέλος, οι μελιτζάνες θα πρέπει να είναι σχεδόν επίπεδες και τα υγρά στο ταψί να έχουν καραμελώσει ελαφρώς.
- Περιχύστε τις μελιτζάνες με το ζουμί και αφήστε τις να κρυώσουν. Σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου.