Υλικά

  • 1/2 κ. σ. μαγιά
  • 200 γρ. νερό χλιαρό
  • 75 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 25 γρ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ. γλ. αλεσμένη κανέλα
  • 1/4 κ. γλ. αλεσμένο γαρίφαλο
  • 30 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
  • 30 γρ. σταφίδες
  • 20 γαρίφαλα

Εκτέλεση

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 170- 180 βαθμούς.
  2. Τοποθετήστε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το νερό σε ένα μπολ και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθούν τα υλικά. Αφήστε στην άκρη μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  3. Όταν είναι έτοιμη προσθέστε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, την αλεσμένη κανέλα και το γαρίφαλο και μια πρέζα αλάτι. Ανακατέψτε όλα τα υλικά και ζυμώστε το μείγμα με τα χέρια σας (15′ λεπτά) ή με το μίξερ (8′ λεπτά).
  4. Σκεπάστε τη ζύμη με μία πετσέτα και αφήστε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  5. Ανακατέψτε τα καρύδια και τις σταφίδες για να είναι έτοιμη η γέμιση για τα λαζαράκια.
  6. Χωρίστε τη ζύμη σας σε 10 μικρές μπάλες (μικρός Λάζαρος) περίπου 50- 60 γραμμάρια η καθεμία και μην ξεχάσετε να αποθηκεύσετε ένα μικρό κομμάτι από κάθε «Λάζαρο» για να φτιάξετε τα χέρια του.
  7. Ζυμώστε και πλάστε τις μικρές μπάλες ως το σώμα του «Λαζάρου», σε μακρόστενο σχήμα, γεμίστε με 1 κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση (προαιρετικά) και σφραγίστε το «σώμα». Με την υπόλοιπη ζύμη κάντε τα χέρια του «Λαζάρου» και τοποθετήστε τα σταυρωτά πάνω από το σώμα του από πίσω προς τα εμπρός.
  8. Βάλτε 2 ολόκληρα γαρίφαλα πάνω από τα μπράτσα για να δημιουργήσετε τα μάτια.
  9. Τοποθετήστε τα μικρά ψωμάκια σε ταψί με λαδόκολλα και ψήστε για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.