Η συχνή, πλην όμως ήπια σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών στη Σαντορίνη έχει προκαλέσει ερωτήματα για τις αιτίες που την προκαλούν.
Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, μίλησε, σήμερα, Σάββατο στο «Σαββατοκύριακο από τις 5» του ΕΡΤNews, τονίζοντας ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.
«Είναι πράγματι πολλοί σεισμοί, κυρίως την τελευταία εβδομάδα, Από τις αρχές του Ιανουαρίου, αλλά κυρίως την τελευταία εβδομάδα, περισσότεροι από 150 και 200 σεισμοί, λίγοι είναι πάνω στο νησί της Σαντορίνης. Οι περισσότεροι είναι σε απόσταση βορειοανατολικά, περίπου 10 έως 30 χιλιόμετρα μακριά», είπε.
«Όμως το σημαντικό είναι ότι από την εξέταση που έχουμε κάνει δεν προκύπτει ότι είναι ηφαιστειακοί σεισμοί. Δεν είναι δηλαδή σεισμοί οι οποίοι έχουν σχέση με κάποιες ηφαιστειακές διαδικασίες στο υπέδαφος, κάτω από το ηφαίστειο ή γύρω από το ηφαίστειο. Είναι καθαρά τεκτονικοί σεισμοί, από αυτούς που θα μπορούσαν να γίνουν σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας», πρόσθεσε.
Τόνισε πως, «βεβαίως η πολιτεία πολύ καλά κάνει και οι τοπικές αρχές σε συνεργασία με τα ινστιτούτα, να παίρνουν μακροπρόθεσμα μέτρα προστασίας και για τον ηφαιστειακό κίνδυνο» και πρόσθεσε «ο κίνδυνος και ο σεισμικός και πολύ περισσότερο ο ηφαιστειακός, είναι ακόμη αμελητέος».
Ο κ. Παπαδόπουλος έκλεισε λέγοντας πως «οι εκρήξεις που αναμένουμε στη Σαντορίνη στο κοντινότερο σχετικά μέλλον θα είναι μικρών μεγεθών. Αλλά και αυτές χρειάζονται προετοιμασία».
Αύξηση της δραστηριότητας στο κεντρικό ρήγμα της Καμένης
Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί αύξηση της δραστηριότητας στο κεντρικό ρήγμα της Καμένης, στο βόρειο τμήμα της καλντέρας της Σαντορίνης. Παράλληλα, την Τετάρτη 29/1, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη για να συζητήσει την ήπια σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα που παρατηρείται -βάσει των ενόργανων παρατηρήσεων- στην περιοχή της καλντέρας της Σαντορίνης.
Η πρώτη σεισμική δόνηση ήταν 2,9 Ρίχτερ, λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησε ένας ακόμη σεισμός 3,1 Ρίχτερ, ενώ η τελευταία δόνηση καταγράφηκε την Τετάρτη και ήταν 3 Ρίχτερ.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Volcano TV, ο δήμαρχος της Σαντορίνης Νίκος Ζώρζος ανέφερε -μεταξύ άλλων- πως το ηφαίστειο παρακολουθείται και ότι παρουσιάζει περιοδικές διακυμάνσεις, γεγονός το οποίο έχει καταγραφεί και στο παρελθόν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίοδο 2011-2012, όταν η δραστηριότητα είχε διάρκεια 14 μηνών, χωρίς να καταλήξει σε έκρηξη.