Το φολικό οξύ είναι ευρέως γνωστό και ως βιταμίνη Β9! Είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την ανθρώπινη υγεία. Παίζει κρίσιμο ρόλο για τη σύνθεση του DNA, καθιστώντας το ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του σώματός μας. Ενδεικτικό είναι πως η ανεπάρκεια του οδηγεί σε αναιμία και γενετικές ανωμαλίες. Τρόφιμα πλούσια σε φολικό οξύ είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (ειδικά το σπανάκι), οι φακές, τα μαύρα φασόλια, τα ρεβύθια, τα εσπεριδοειδή, τα σπαράγγια, το αβοκάντο, το παντζάρι, το μπρόκολο, τα λαχανικά Βρυξελλών, οι μπάμιες.
Υλικά (2 μερίδες)
- 2 παντζάρια, βρασμένα (σε φέτες)
- 2-3 κούπες baby σπανάκι
- ½ κούπα ραπανάκια (σε λεπτές φέτες)
- 6-7 σπαράγγια βρασμένα ή ατμού
- 2 καρότα τριμμένα
- 1 κούπα ρεβύθια βρασμένα
- ½ φλιτζάνι φύλλα μέντας (ψιλοκομμένα)
Για τη σως
- 2 κ.σ. λάδι
- χυμό από 1/2 πορτοκάλι
- 1 κ.σ. μηλόξυδο ή βαλσάμικο με στέβια
- 1 κ.γ. μουστάρδα
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Έχουμε βεβαιωθεί πως έχουμε όλα τα υλικά κομμένα ή τριμμένα και το όσπριό μας βρασμένο (αν θέλετε, μπορείτε να το βρείτε έτοιμο βρασμένο σε αεροστεγώς κλεισμένη συσκευασία σε πολλά σούπερ μάρκετ).
- Βήμα 2: Τα τοποθετούμε όλα σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε απαλά ώστε να μην πατηθεί πολύ το σπανάκι.
- Βήμα 3: Τέλος προσθέτουμε τη σως, αφού προηγουμένως την έχουμε χτυπήσει καλά σε ένα μπλέντερ ή σε ένα σέικερ.
Διατροφική αξία ανά μερίδα
- Ενέργεια: 278 kcal
- Υδατάνθρακες: 8,8 γρ.
- Πρωτεΐνη: 13,1 γρ.
- Λιπαρά: 4,3 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 1,1 γρ.
- Φυτικές Ίνες: 13,2 γρ.
* Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με ΑΙ