Τα βότανα και τα μπαχαρικά έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, επομένως η χρήση έστω και μιας μικρής ποσότητας από αυτές τις ισχυρές υπερτροφές κατά το μαγείρεμα μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.
Σε μια εργασία του 2010 που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Journal, οι ερευνητές καθόρισαν τη συνολική περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά περισσότερων από 3.100 τροφίμων. Εξαιρουμένων των μη διατροφικών φυτικών και συμπληρωμάτων διατροφής, τα μαγειρικά βότανα και τα μπαχαρικά είχαν την υψηλότερη μέση περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά από οποιαδήποτε κατηγορία τροφίμων που δοκιμάστηκε.
Οι συγγραφείς της εφημερίδας, μάλιστα κατέληξαν ότι στη σφαίρα των βοτάνων και των μπαχαρικών, το γαρίφαλο είναι ο «βασιλιάς», κι αυτό γιατί τα αντιοξειδωτικά που περιέχει κατά μέσο όρο αγγίζουν τα 277,3 mmol/100 g. Για να καταλάβετε, η επόμενη πλουσιότερη πηγή αντιοξειδωτικών σε αυτήν την κατηγορία ήταν η αποξηραμένη μέντα, με μέσο όρο 116,4 mmol/100 g).
Γαρίφαλο: Τα οφέλη του για την υγεία
Τα γαρίφαλα είναι μια εξαιρετική πηγή βήτα-καροτίνης, η οποία τους δίνει και το πλούσιο καφέ χρώμα τους. Η οικογένεια των χρωστικών της καροτίνης είναι σημαντικά αντιοξειδωτικά και προβιταμίνες και μπορούν να μετατραπούν σε βιταμίνη Α, μια σημαντική θρεπτική ουσία για τη διατήρηση της υγείας των ματιών σας.
Μειωμένη Φλεγμονή
Το γαρίφαλο περιλαμβάνει πολλαπλές ενώσεις -όπως η ευγενόλη– που συνδέονται με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μειώνοντας τον κίνδυνο ασθενειών όπως η αρθρίτιδα, ενώ βοηθούν και στη διαχείριση των συμπτωμάτων.
Λιγότερες ελεύθερες ρίζες
Τα γαρίφαλα είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά, ενώσεις που βοηθούν το σώμα σας να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες βλάπτουν τα κύτταρα σας και μπορούν να οδηγήσουν σε ασθένειες. Αφαιρώντας τις ελεύθερες ρίζες από το σύστημά σας, τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα γαρίφαλα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου.
Μειωμένα έλκη
Το γαρίφαλο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του στομάχου σας από τα έλκη. Τα περισσότερα έλκη προκαλούνται από την αραίωση των στρωμάτων της βλέννας που προστατεύουν την επένδυση του στομάχου σας. Προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι το γαρίφαλο μπορεί να πυκνώσει αυτή τη βλέννα, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ελκών και βοηθώντας τα υπάρχοντα έλκη να επουλωθούν.
Βελτιωμένη ηπατική λειτουργία
Το γαρίφαλο μπορεί, επίσης, να προάγει την καλύτερη λειτουργία του ήπατος. Μερικές δοκιμές έχουν δείξει ότι η ευγενόλη που βρίσκεται στα γαρίφαλα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των σημείων κίρρωσης του ήπατος και λιπώδους ηπατικής νόσου, ενώ μπορεί, επίσης, να βελτιώσει τη γενική λειτουργία του ήπατος.
Πώς να χρησιμοποιήσετε το γαρίφαλο
Τα γαρίφαλα διατίθενται σε ολόκληρη και σε αλεσμένη μορφή, ωστόσο, η ισχύς τους εξασθενεί γρήγορα μόλις αλεσθούν. Για να διατηρήσετε τη γεύση τους δυνατή, λοιπόν, αγοράστε ολόκληρα γαρίφαλα και φυλάξτε τα σε αεροστεγή δοχεία μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε. Εάν χρειάζεστε αλεσμένα γαρίφαλα, μπορείτε να τα αλέσετε με ένα μύλο πιπεριού για να παραμείνουν όσο πιο φρέσκα γίνεται.
Μπορείτε, λοιπόν, να φτιάξετε τσάι από γαρίφαλο αν σας ενδιαφέρει να πάρετε μια ισχυρότερη δόση γαρίφαλου. Αλέστε μια κουταλιά της σούπας ολόκληρα γαρίφαλα και βράστε τη σκόνη σε βραστό νερό για τρία ή τέσσερα λεπτά. Σουρώστε το μπαχαρικό και θα έχετε ένα πλούσιο πικάντικο τσάι που είναι τέλειο για τους χειμερινούς μήνες.
Τρόποι για να προσθέσετε το γαρίφαλλο στη διατροφή σας
- Προσθέστε τριμμένο γαρίφαλο στην κολοκυθόπιτα
- Προσθέστε γαρίφαλο στο chai lattes
- Χρησιμοποιήστε ολόκληρα γαρίφαλα σε ένα μείγμα τουρσί
- Συμπεριλάβετε το γαρίφαλο ως απαραίτητο μπαχαρικό στο κάρυ
- Φτιάξτε ζεστό κρασί με γαρίφαλο
- Χρησιμοποιήστε γαρίφαλο τριμμένο για να καρυκεύσετε τα κρέατα