Υλικά
- 40 γρ. βούτυρο ή λάδι καρύδας
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κομμάτι τζίντζερ (περίπου 2,5 εκ.) τριμμένο ή ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 1 1/2- 2 κιλά κολοκύθα, χοντροκομμένη
- 1 μικρή χούφτα μαϊντανό, ψιλοκομμένο, συν επιπλέον για το σερβίρισμα
- 4 κλωναράκια θυμάρι
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, μόνο το πράσινο μέρος, χοντροκομμένα
- 1/2 κ. γλ. αλάτι
- 1 φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών ή νερό
- 2 φλ. τσαγιού τριμμένο τυρί
Εκτέλεση
- Ζεστάνετε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Σοτάρετε το κρεμμύδι για 6- 7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά και να ροδίσει. Προσθέστε το τζίντζερ, το σκόρδο, την κολοκύθα, τον μαϊντανό, το θυμάρι, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το αλάτι και τον ζωμό.
- Μειώστε τη φωτιά σε μέτρια- χαμηλή και μαγειρέψτε, με σκεπασμένη κατσαρόλα, για 15- 25 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε 5- 8 λεπτά, μέχρι να ψηθεί καλά η κολοκύθα. Την τελευταία φορά που θα ανακατέψετε, αφήστε το καπάκι ανοιχτό μέχρι να εξατμιστεί το μεγαλύτερο μέρος του υγρού.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Αφαιρέστε την κολοκύθα από τη φωτιά και πολτοποιήστε την σε πολύ χονδρό πουρέ. Μεταφέρετε σε ένα ταψί 20 x 30 εκ. και πασπαλίστε από πάνω με τριμμένο τυρί.
- Ψήστε μέχρι να ροδίσει το τυρί και γαρνίρετε με επιπλέον μαϊντανό για το σερβίρισμα.