Υλικά

  • 150 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 φλ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
  • 2 κ. γλ. αποξηραμένα ιταλικά βότανα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 κ. γλ. σπόρους μάραθου
  • 1/3 φλ. τσαγιού κάπαρη σε ξύδι, στραγγισμένη
  • 1/2 κ. γλ. νιφάδες τσίλι
  • 300 γρ. τόνο σε λάδι
  • Ξύσμα και χυμό από 1 1/2 λεμόνι, ή περισσότερο για γεύση
  • 300 γρ. ζυμαρικά της αρεσκείας σας

Εκτέλεση

  1. Βράστε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  2. Ζεστάνετε το μισό ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
  3. Προσθέστε την τριμμένη φρυγανιά και τα αποξηραμένα βότανα και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για 4- 5 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να ροδίσουν.
  4. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και αφήστε το στην άκρη. Σκουπίστε το τηγάνι και επιστρέψτε το σε μέτρια φωτιά.
  5. Προσθέστε τα υπόλοιπα 75ml λάδι και στη συνέχεια προσθέστε το σκόρδο και τους σπόρους μάραθου.
  6. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το αρωματικό και το σκόρδο.
  7. Προσθέστε την κάπαρη, τις νιφάδες τσίλι, τον τόνο και το λάδι του, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και ανακατέψτε για 1 λεπτό για να ζεσταθεί.
  8. Ανακατέψτε τα ζυμαρικά μέσα στη σάλτσα και αλατοπιπερώστε κατά βούληση.
  9. Σερβίρετε και γαρνίρετε με την τραγανή φρυγανιά.