Υλικά
Μπορεί να μαγειρεύεις κάτι αλμυρό, όπως μια σούπα, μια σος ή ένα βραστό, και δοκιμάζοντας να διαπιστώσεις πως το αποτέλεσμα είναι αρκετά γλυκό. Το μπέρδεμα με τις αναλογίες των μπαχαρικών κρύβεται συνήθως στην καρδιά του παράδοξου αυτού φαινομένου, κάτι που ξέρουν καλά όσοι έχουν περάσει έναν ικανό αριθμό ωρών στην κουζίνα. Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν με δεδομένο ότι τη ζάχαρη δεν μπορείς να την αφαιρέσεις από την κατσαρόλα; Ούτε και μπορείς να προσθέσεις μαγικά κάποιο άλλο υλικό που να την εξουδετερώνει. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι η εξισορρόπηση των γεύσεων, ώστε το πιάτο να μοιάζει τελικά λιγότερο γλυκό. Κι αυτό γίνεται προσθέτοντας κάτι ξινό ή πικρό ή πικάντικο. Προσοχή: όχι και κάτι αλμυρό, μιας και το αλάτι είναι γνωστό ότι φέρνει στην επιφάνεια τη γλυκύτητα ενός πιάτου. Στα ξινά που μπορούμε να προσθέσουμε περιλαμβάνεται το λεμόνι και το ξίδι. Και πάλι όμως μιλάμε για λευκό ξίδι, κόκκινο ξίδι και μηλόξιδο. Και όχι μπαλσάμικο, που είναι εγγενώς γλυκό. Στα πικρά συστατικά υπάρχει ένα μαγικό: το κακάο. Με προσοχή όμως και σε μικρές δόσεις, για να μην αποκτήσει το πιάτο σοκολατένια γεύση. Όσο για τα πικάντικα υλικά, ό,τι και να προσθέσεις θα κάνει την απλή δουλειά. Φτάνει να μην το παρακάνεις.