Υλικά

  • 1 1/2 κιλό μοσχάρι από σπάλα κομμένο σε μπουκιές
  • 5 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
  • 10 μικρές πατάτες κομμένες στη μέση
  • 3 κρεμμύδια χοντροκομμένα
  • 3 καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 3 κοτσανάκια σέλερι ψιλοκομμένα
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.τ.σ. θυμάρι ψιλοκομμένο
  • 1 κ.τ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
  • 1 1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
  • 3 φλιτζάνια χλιαρό νερό
  • 1 κ.τ.σ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
  • 1 κ.τ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση

  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνετε αρχικά το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρέας.
  2. Μόλις πάρει καραμελένιο χρώμα το αφαιρείτε με μια τρυπητή κουτάλα και ρίχνετε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια και το σέλερι.
  3. Τα σοτάρετε λίγο και στη συνέχεια προσθέτετε τα καρότα και τις πατάτες και συνεχίζετε το σοτάρισμα.
  4. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι. Βάζετε πάλι στην κατσαρόλα το κρέας, ρίχνετε το σκόρδο και τα μυρωδικά.
  5. Σβήνετε με το κρασί και αμέσως ρίχνετε και το νερό. Βράζετε τη σούπα σε χαμηλή φωτιά για 2 ώρες περίπου.
  6. Στη διάρκεια του βρασίματος προσέχετε τα υγρά στην κατσαρόλα και προσθέτετε λίγο χλιαρό νερό αν χρειαστεί.
  7. Μόλις η σούπα είναι έτοιμη αφαιρείτε με μια τρυπητή κουτάλα το κρέας και τα λαχανικά και αφήνετε μόνο το ζωμό στην κατσαρόλα.
  8. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι λιώνετε το βούτυρο και προσθέτετε το αλεύρι το οποίο σοτάρετε για 2 λεπτά.
  9. Φέρνετε το ζωμό της σούπας σε βρασμό και προσθέτετε το σοταρισμένο αλεύρι. Ανακατεύετε με ένα σύρμα για να μην σβολιάσει ο ζωμός και να δέσει.
  10. Μόλις δέσει ο ζωμός προσθέτετε το κρέας και τα λαχανικά αν χρειαστεί προσθέτετε αλάτι και πιπέρι.