Υλικά

  • 2 κ. σ. βούτυρο
  • 3 μεγάλα πράσα ψιλοκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
  • 900 γρ. πατάτες κομμένες σε κύβους
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 6 φλ. τσαγιού ζωμό λαχανικών
  • 2 φλ. τσαγιού νερό
  • 2 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1/4 φλ. τσαγιού σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
  • Ελάχιστη καυτερή σάλτσα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Λιώστε το βούτυρο σε μία μεγάλη κατσαρόλα με μέτρια φωτιά.
  2. Προσθέστε τα πράσα και ανακατέψτε καλά.
  3. Καλύψτε με καπάκι, χαμηλώστε την φωτιά και αφήστε να μαγειρευτούν για 10 λεπτά.
  4. Αυξήστε τη φωτιά στο μέτριο προς υψηλό, προσθέστε το σκόρδο, τις πατάτες, το αλάτι και το πιπέρι.
  5. Μαγειρέψτε για 1 λεπτό ακόμη και προσθέστε το ζωμό λαχανικών, το νερό, το θυμάρι και τη δάφνη.
  6. Αφήστε να πάρει μία βράση.
  7. Χαμηλώστε την φωτιά, καλύψτε με το καπάκι και αφήστε να σιγοβράσει για 15 λεπτά.
  8. Αφαιρέστε το καπάκι και απομακρύνετε το θυμάρι και τη δάφνη.
  9. Με ένα μπλέντερ χειρός λιώστε τα λαχανικά μέχρι να αποκτήσετε την τέλεια βελουτέ σούπα.
  10. Προσθέστε το σχοινόπρασο και την καυτερή σάλτσα (προαιρετικά) και ανακατέψτε.
  11. Αφήστε να βράσει για 2 λετπά ακόμη και σερβίρετε.