Υλικά
- 4 αχλάδια
- 250 γραμμάρια ζάχαρη
- 4 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 150 γραμμάρια πρόβειο και κατσικίσιο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 85 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου, συν 1 κ.τ.γ για το ταψί
- 100 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γραμμάρια αμύγδαλα, με τη φλούδα, τριμμένα σε σκόνη
- 40 γραμμάρια κορν φλάουρ
- ¼ κ.γ. χονδρό θαλασσινό αλάτι
- 10 σταγόνες εσάνς βατόμουρου
- ¼ κούπα μέλι
Εκτέλεση
- Αρχικά, καθαρίζετε τα αχλάδια και τα κόβετε σε έξι φέτες.
- Τα βάζετε στο ταψί (στο οποίο προηγουμένως έχετε στρώσει μία λαδόκολλα και το έχετε βουτυρώσει) κυκλικά με το χονδρό μέρος προς την άκρη. Βάζετε δύο μεγαλύτερες φέτες στο κέντρο, αντικρυστά.
- Ρίχνετε το μέλι πάνω από τα αχλάδια. Σε ένα μπολ βάζετε όλα τα στεγνά υλικά και τα ανακατεύετε.
- Χτυπάτε τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει, περίπου για δέκα λεπτά.
- Προσθέτετε τα αυγά ένα-ένα μέχρι να ενσωματωθούν. Προσθέτετε την εσάνς βατόμουρου καθώς και τα στεγνά υλικά, λίγα-λίγα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Ρίχνετε κουταλιές από το μείγμα πάνω από τα αχλάδια μέχρι να τα καλύψετε. Στρώνετε το μείγμα με το κουτάλι.
- Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180o C για 55 – 60 λεπτά ή μέχρι ένα μαχαίρι, που θα το τρυπήσετε στη μέση, να βγει καθαρό.
- Το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε πέντε λεπτά να κρυώσει. Περνάτε ένα μαχαίρι γύρω-γύρω από το στεφάνι για να ξεκολλήσει το κέικ.
- Βάζετε πιατέλα από πάνω και το αναποδογυρίζετε.