Υλικά

  • 500 γραµ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κούπα του τσαγιού νερό
  • 1 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 1/2 κούπα λάδι
  • χυμό από 1 πορτοκάλι και το ξύσμα του
  • κανέλα από πάνω στο χυλό πριν μπει στο φούρνο
  • άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
  • 1/2 πιάτο βαθύ καρυδόψιχα και σταφίδες μαύρες (προαιρετικά)
  • 1/2 φλ. σουσάμι (εναλλακτικά)

Εκτέλεση

  1. Πριν ξεκινήσετε τη φανουρόπιτα, αν χρησιμοποιήσετε σταφίδες στη συνταγή, τις μουλιάζετε σε νερό τουλάχιστον για μία ώρα. Θα τις προσθέσετε στο τέλος με τα καρύδια (προσοχή για να είναι ο αριθμός μονός, πρέπει να χρησιμοποιήσετε και τα δύο προαιρετικά υλικά
  2. Σε μια λεκάνη ανακατεύετε το λάδι, τη ζάχαρη, τον χυμό και το νερό.
  3. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε, μέχρι να γίνει αφράτη η ζύμη. Βάζετε κανέλα από πάνω στο χυλό πριν μπει στο φούρνο.
  4. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο με πάνω και κάτω αντίσταση στους 150 βαθμούς για 60 λεπτά.
  5. Όταν ετοιμαστεί η φανουρόπιτα, πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη από πάνω. Αν χρησιμοποιήσετε σουσάμι, πασπαλίζετε το μισό στη βάση και στα τοιχώματα του ταψιού.