Υλικά
Οι κονσέρβες είναι το πρώτο πράγμα στο οποίο καταφεύγουμε όταν πρέπει να στοκάρουμε τρόφιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για πόσο καιρό όμως είναι κατάλληλες για βρώση; Αντέχουν και μετά την ημερομηνία λήξης τους; Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας, οι κονσέρβες αντέχουν πολύ περισσότερο απ’ όσο υποδεικνύει η ημερομηνία λήξης τους, φτάνει να έχουν αποθηκευτεί σωστά. Όσο πιο όξινο είναι το περιεχόμενο της κονσέρβας, τόσο πιο σύντομα θα χαλάσει, και πάλι όμως πολύ πιο αργά από όσο προβλέπει η ημερομηνία λήξης. Αν δεν βάλουμε τις κονσέρβες πάνω από τον φούρνο, κάτω από τον νεροχύτη, στο υπόγειο ή όπου αλλού εκτίθενται σε υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες, οι κονσέρβες αντέχουν πολύ. Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ επισημαίνει πως οι κονσέρβες με πολύ όξινο περιεχόμενο, όπως ντομάτες και φρούτα, διατηρούν την ποιότητά τους ως και 18 μήνες. Άλλα τρόφιμα, όπως λαχανικά και κρέατα, αντέχουν από 2-5 χρόνια. Παρατηρεί μάλιστα πως «αν οι κονσέρβες είναι σε καλή κατάσταση (χωρίς βαθουλώματα, σκασίματα ή σκουριά) και έχουν αποθηκευτεί σε δροσερό, καθαρό και στεγνό μέρος, τότε είναι ασφαλείς επ’ αόριστον»…