Υλικά
- 10 κολοκύθια χοντρά
- ½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
- 10 κουταλιές της σούπας ρύζι καρολίνα
- 2 πατάτες κομμένες
- 2 καρότα τριμμένα
- ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένος
- ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 2 αβγά
- 2 λεμόνια (το χυμό τους)
Εκτέλεση
- Πλένουμε τα κολοκύθια και αφαιρούμε το κοτσάνι και λίγο από το πίσω μέρος. Με το ειδικό εργαλείο ή με ένα κουταλάκι αφαιρούμε και το εσωτερικό από τα κολοκύθια.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 4 λεπτά.
- Ψιλοκόβουμε το εσωτερικό που αφαιρέσαμε προηγουμένως από τα κολοκύθια και το βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε τα καρότα και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
- Μετά ρίχνουμε στο τηγάνι τον κιμά και τον αφήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα.
- Ρίχνουμε το ρύζι, τα μυρωδικά και αλατοπίπερο. Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι νερό και ανακατεύουμε καλά.
- Το μείγμα που έχει δημιουργηθεί θα είναι η γέμιση για τα κολοκύθια.
- Γεμίζουμε με ένα κουτάλι τα κολοκύθια μέχρι τα ¾ του ύψους τους.
- Στη συνέχεια, τα τοποθετούμε όρθια σε μια κατσαρόλα και βάζουμε ανάμεσα τους τις κομμένες ντομάτες.
- Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και συμπληρώνουμε νερό μέχρι λίγο πιο πάνω από τη μέση.
- Βάζουμε τα κλωνάρια μαϊντανού και τον άνηθο και το απαραίτητο αλάτι και πιπέρι στο φαγητό.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μόλις δούμε ότι έχει πάρει βράση, αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά.
- Μετά τα 30 λεπτά, σβήνουμε τη φωτιά και αρχίζουμε να φτιάχνουμε το αβγολέμονο που θα συμπληρώσει το φαγητό .
- Για να φτιάξουμε το αβγολέμονο, χτυπάμε τα ασπράδια των αβγών, προσθέτουμε τους κρόκους και σταδιακά λίγο-λίγο το λεμόνι.
- Μόλις είναι έτοιμο το αβγολέμονο περιχύνουμε τα κολοκύθια και το ανακατεύουμε στην κατσαρόλα.