Υλικά
- 500 γραμμάρια ξερά φασόλια μέτρια
- 3 ντομάτες ώριμες περασμένες στο μούλτι
- 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
- 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 3 κλωνάρια σέλινο χονδροκομμένο
- 1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά σούπας γεμάτη ντοματοπελτέ
- 1 μικρή καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Μουλιάζετε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ και την επόμενη τα βάζετε σε μια κατσαρόλα, με κρύο νερό, που να τα σκεπάζει.
- Τα αφήνετε να βράσουν για 5΄- 10΄. Τα στραγγίζετε σε σουρωτήρι και πετάτε το νερό.
- Ψιλοκόβετε τα λαχανικά. Βάζετε το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα, προσθέτετε τα κρεμμύδια, τα καρότα και τα ανακατεύετε ώστε να λαδωθούν.
- Τα αφήνετε για 2΄- 3΄ σε μέτρια φωτιά, κι έπειτα ρίχνετε τα φασόλια, τη ντομάτα, τον πελτέ, το σέλινο, πιπέρι, αλάτι, την πιπεριά.
- Συμπληρώνετε βραστό νερό, τόσο που να καλύπτει τα υλικά σας.
- Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε τα φασόλια για 40΄- 50΄, μέχρι να χυλώσουν.
- Σερβίρετε τη φασολάδα αχνιστή, συνοδεύοντάς την με ελιές και φρέσκο ψωμί.