Υλικά
- 1 κιλό μοσχαρίσια σπάλα σε μικρούς κύβους
- 500 γρ. φασόλια χάντρες
- 1 συσκευασία κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 200 γρ. γραβιέρα σε κύβους
- 100 γρ καρότο σε κύβους
- 100 γρ. σέλερι σε κύβους
- 200 ml κόκκινο κρασί
- 400 ml ζωμός βοδινού
- 500 γρ. ντομάτα στον τρίφτη
- 1 δαφνόφυλλο
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Στεγνώνετε το κρέας με χαρτί κουζίνας. Σ’ ένα μπολ, ανακατεύετε το κρεμμύδι, το σέλερι και το καρότο.
- Βράζετε τα φασόλια με το δαφνόφυλλο σε χαμηλή φωτιά για 30’.
- Σ’ ένα βαθύ τηγάνι, βάζετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και αφήνετε να κάψει καλά.
- Βάζετε τα κομμάτια του κρέατος λίγα λίγα, με τρόπο που να μην ακουμπάνε μεταξύ τους, και τ’ αφήνετε να ψηθούν εξωτερικά.
- Στο ίδιο σκεύος, βάζετε το μείγμα με τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σέλερι, προσθέτετε τη ζάχαρη, το πιπέρι, αλατίζετε και αφήνετε σε χαμηλή φωτιά να καραμελώσουν.
- Θα χρειαστούν 15’ περίπου. Σβήνετε με το κρασί, δυναμώνετε τη φωτιά κι όταν το μείγμα αρχίζει να δένει, προσθέτετε την ντομάτα και τα φασόλια κι αφήνετε να βράσουν για 20’.
- Προσθέτετε το κρέας και ολοκληρώνετε το μαγείρεμα σε 30’, σε φωτιά χαμηλής έντασης χωρίς καπάκι, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Προσθέτετε τη γραβιέρα και σερβίρετε.