Υλικά

  • 200 γρ. (1 1/3 φλ.) αλεύρι + λίγο για το φύλλο
  • ½ κουταλάκι κανέλα αλεσμένη
  • ½ κουταλάκι ανάμικτα μπαχαρικά
  • 1 κουταλάκι κακάο
  • 200 γρ. ανάλατο βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κυβάκια
  • 200 γρ. (2 ½ φλ.) αλεσμένα φουντούκια
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 αβγό χτυπημένο
  • 2 κουταλιές Κιρς ή ζιβανία
  • 250 γρ. (3/4 φλ. περίπου) μαρμελάδα από φραγκοστάφυλα ή βατόμουρα
  • 1 κρόκος για άλειμμα
  • ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε αρχικά το φούρνο στους 180°C. Χτυπάτε στη συνέχεια στο μπλέντερ, ή το πολυμίξερ τα αλεσμένα φουντούκια μαζί με 1/3 φλιτζανιού αλεύρι για να αλεστούν ακόμη πιο ψιλά και να γίνουν σαν σκόνη.
  2. Βάζετε το υπόλοιπο αλεύρι με το βούτυρο, το κακάο και τα μπαχαρικά σε ένα μπολ και τα τρίβετε με τα δάχτυλα να γίνουν σαν ψίχουλα.
  3. Προσθέτετε τα φουντούκια με τη ζάχαρη, το αβγό και το Κιρς και συνεχίζετε το ζύμωμα, μέχρι να σμίξει το μίγμα σε λεία ζύμη.
  4. Τη χωρίζετε σε δυο μπάλες, η μια λίγο μικρότερη από την άλλη και τις κρατάτε τυλιγμένες σε πλαστική μεμβράνη στο ψυγείο για ½ ώρα.
  5. Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και ντύνετε τον πάτο και τα πλευρά μιας φόρμας για τάρτες, διαμέτρου 22 εκατοστών περίπου.
  6. Απλώνετε μέσα στην τάρτα την μαρμελάδα.
  7. Ανοίγετε σε φύλλο τη δεύτερη μπάλα ζύμης, κόβετε λωρίδες πλάτους 2 εκατοστών και τις βάζετε δικτυωτά πάνω από την τάρτα.
  8. Αλείφετε προσεχτικά την επιφάνειά της με τον χτυπημένο κρόκο και την ψήνετε στο φούρνο για 18-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
  9. Όταν κρυώσει, την σερβίρετε προαιρετικά πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη.