Β12 ή αλλιώς κοβαλαμίνη! Μια από τις 8 βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Αποτελεί βασικό παράγοντα στη σύνθεση του DNA και στον μεταβολισμό λιπαρών, οξέων και αμινοξέων. Έχετε στα υπ’ όψιν ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη σε μερικά άτομα δεν παράγεται σε αρκετή ποσότητα (γενετική διαταραχή), ενώ σε άλλα εμπλέκεται κάποιος μηχανισμός καταστροφής (ανοσολογικά αίτια) και δεν γίνεται επαρκής απορρόφηση. Τρόφιμα πλούσια σε Β12 είναι το αβγό, η μοτσαρέλα, το μοσχαρίσιο κρέας, ο σολομός, ο τόνος, τα καρύδια πεκάν, η σόγια (ειδικά το γάλα σόγιας), τα στρείδια.

Υλικά (2 μερίδες)

  • 300-320 γρ. φιλέτο σολομού (2 φιλέτα)
  • 25-30 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
  • 5-6 κλωνάρια μαϊντανού
  • 2 κ.σ. λάδι
  • 2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
  • 2-3 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη ή όποιο άλλο τυρί επιθυμούμε
  • αλατοπίπερο
  • χυμός από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Πλένουμε τα φιλέτα σολομού, στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.
  • Βήμα 2: Χοντροκόβουμε τα καρύδια (δεν θέλουμε να είναι σκόνη) και τα ανακατεύουμε καλά σε ένα μπολ με τον μαϊντανό, την τριμμένη φρυγανιά, τη παρμεζάνα (ή άλλο κίτρινο τυρί που έχουμε επιλέξει), το αλατοπίπερο και το λάδι.
  • Βήμα 3: Τοποθετούμε τα φιλέτα σολομού σε ένα ταψί, απλώνουμε σε όλα τα κομμάτια το μείγμα καρυδιών και το πιέζουμε καλά.
  • Βήμα 4: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 160°C για περίπου 25’.

Διατροφική αξία ανά μερίδα

  • Ενέργεια: 339 kcal
  • Υδατάνθρακες: 4,8 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 28,2 γρ.
  • Λιπαρά: 11,8 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 2,1 γρ.
  • Φυτικές ίνες: 6,5 γρ.