Όσοι νοσούν από διαβήτη ή προδιαβήτη γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο γλυκαιμικός δείκτης αποτελεί τη βάση του σακχάρου και είναι αυτός που το ρυθμίζει άμεσα. Ο γλυκαιμικός δείκτης μπορεί να επηρεαστεί από τον ύπνο μας, την ακανόνιστη διατροφή κατά τη διάρκεια της ημέρας, την άσκοπη κατανάλωση ζάχαρης, ακόμη και από την πολύωρη ορθοστασία. Τροφές που τον κρατούν ρυθμισμένο σε χαμηλά επίπεδα είναι τα αβγά, τα μανιτάρια, το σπανάκι, τα φασόλια, ο σολομός, οι ξηροί καρποί (ειδικά τα αμύγδαλα), το ξινόμηλο, η βρώμη, το μάνγκο, το κουνουπίδι, το κοτόπουλο.
Υλικά (4 μερίδες)
- 1 κιλό σπανάκι (ιδανικά φρέσκο)
- 500 γρ. μαυρομάτικα βρασμένα
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 πράσο σε ροδέλες
- 1 πιπεριά Φλωρίνης σε ροδέλες
- 1 ποτήρι χυμό ντομάτας
- αλάτι, πιπέρι
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- 200-300 ml νερό
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το πράσο και την πιπεριά στο λάδι μας για 3-4’.
- Βήμα 2: Προσθέτουμε το φρέσκο σπανάκι, το χυμό ντομάτας, το νερό και τα καρυκεύματα (αλάτι, πιπέρι, πάπρικα). Σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε το σπανάκι να μαγειρευτεί για 10-15’.
- Βήμα 3: Έχουμε ήδη βράσει τα μαυρομάτικα και λίγα λεπτά πριν αποσύρουμε το σπανάκι από τη φωτιά, τα προσθέτουμε και ανακατεύουμε καλά.
Διατροφική αξία ανά μερίδα
- Ενέργεια: 270 kcal
- Υδατάνθρακες: 11 γρ.
- Πρωτεΐνη: 19,6 γρ.
- Λιπαρά: 3,4 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 1,2 γρ.
- Φυτικές ίνες: 10,8 γρ.