Υλικά
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
- 50 ml ελαιόλαδο + 4 κ.σ. για το τηγάνισμα
- 200 γραμμ. ντομάτες, κομμένες σε κυβάκια
- 20 ελιές μαύρες, χωρίς τα κουκούτσια, ψιλοκομμένες
- 50 γρ. κάππαρη, ξαλμυρισμένη
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κ.σ. δενδρολίβανο, ξερό ή ½ κ.σ. φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. θυμάρι ξερό ή ½ κ.σ. φρέσκο
- 1 μελιτζάνα, σε κύβους
- 1 πιπεριά κίτρινη και 1 κόκκινη, κομμένες σε καρεδάκια
- 1 πακέτο (500 γρ.) σπαγγέτι
- 3 κ.σ. βασιλικό, ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα
- παρμεζάνα τριμμένη, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι με το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτετε τη ντομάτα, τις ελιές, την κάππαρη, τη ζάχαρη και τα αρωματικά, ανακατεύετε και τα αφήνετε να βράσουν για περίπου 10 λεπτά.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε τις 4 κουταλιές λάδι να κάψουν τηγάνι και τσιγαρίζετε τη μελιτζάνα και τις πιπεριές για λίγα λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Τις προσθέτετε στη σάλτσα με την ντομάτα και αφήνετε τα υλικά να βράσουν και να δέσουν, για 8 λεπτά ακόμη.
- Σε κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζετε τα σπαγγέτι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου ώστε να γίνουν al dente.
- Τα στραγγίζετε και τα ρίχνετε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα ανακατεύοντας καλά για να πάει η σάλτσα παντού.
- Σερβίρετε με τον ψιλοκομμένο βασιλικό και τριμμένη παρμεζάνα.