Υλικά

  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
  • 50 ml ελαιόλαδο + 4 κ.σ. για το τηγάνισμα
  • 200 γραμμ. ντομάτες, κομμένες σε κυβάκια
  • 20 ελιές μαύρες, χωρίς τα κουκούτσια, ψιλοκομμένες
  • 50 γρ. κάππαρη, ξαλμυρισμένη
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.σ. δενδρολίβανο, ξερό ή ½ κ.σ. φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. θυμάρι ξερό ή ½ κ.σ. φρέσκο
  • 1 μελιτζάνα, σε κύβους
  • 1 πιπεριά κίτρινη και 1 κόκκινη, κομμένες σε καρεδάκια
  • 1 πακέτο (500 γρ.) σπαγγέτι
  • 3 κ.σ. βασιλικό, ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα
  • παρμεζάνα τριμμένη, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι με το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Προσθέτετε τη ντομάτα, τις ελιές, την κάππαρη, τη ζάχαρη και τα αρωματικά, ανακατεύετε και τα αφήνετε να βράσουν για περίπου 10 λεπτά.
  3. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε τις 4 κουταλιές λάδι να κάψουν τηγάνι και τσιγαρίζετε τη μελιτζάνα και τις πιπεριές για λίγα λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
  4. Τις προσθέτετε στη σάλτσα με την ντομάτα και αφήνετε τα υλικά να βράσουν και να δέσουν, για 8 λεπτά ακόμη.
  5. Σε κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζετε τα σπαγγέτι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου ώστε να γίνουν al dente.
  6. Τα στραγγίζετε και τα ρίχνετε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα ανακατεύοντας καλά για να πάει η σάλτσα παντού.
  7. Σερβίρετε με τον ψιλοκομμένο βασιλικό και τριμμένη παρμεζάνα.