Υλικά
- 1 κιλό μήλα
- 1 αβγό
- ½ ποτήρι φυστικέλαιο
- ½ ποτήρι ζάχαρη
- 1 ποτήρι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φλιτζανάκι κονιάκ
- 2 κουταλάκια baking powder
- 1 κουταλάκι κανέλα
Εκτέλεση
- Καθαρίζετε τα μήλα αφαιρώντας τη φλούδα και τα ψιλοκόβετε. Πασπαλίζετε με την κανέλα και τα κρατάτε στην άκρη.
- Ανακατεύετε στο μίξερ το φυστικέλαιο με τη ζάχαρη, προσθέτετε το αβγό και χτυπάτε καλά.
- Προσθέτετε το κονιάκ, το baking powder και το αλεύρι μέχρι να γίνει χυλός.
- Τέλος, συμπληρώνετε στο μίγμα τα ψιλοκομμένα μήλα και ανακατεύετε με μια μαρίζ για να ομογενοποιηθούν.
- Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180⁰C για 30 λεπτά. Ετοιμάζετε την custard. Σε μίξερ χτυπάτε καλά τους κρόκους με τη ζάχαρη να ξασπρίσουν.
- Παράλληλα, ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι προσθέτοντας το θύλακα (όχι το εσάνς) βανίλιας (για να τον χρησιμοποιήσετε, με ένα κοφτερό μαχαιράκι χαράζετε απ’ άκρη σ’ άκρη αφαιρώντας προσεκτικά τα μαύρα σπόρια. Στην κρέμα βάζετε τόσο τα σπόρια όσο και το ξυλαράκι της κανέλας).
- Μόλις πάρει μια βράση, αφαιρείτε το θύλακα και προσθέτετε τμηματικά την κρέμα γάλακτος στο μίγμα αυγών συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Επιστρέφετε το μίγμα στο κατσαρολάκι βράζοντας σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να πήζει –χωρίς να κοχλάσει γιατί θα κόψει.
- Αν θα χρησιμοποιήσετε εσάνς βανίλιας το βάζετε τώρα. Όταν κρυώσει εντελώς, τη βάζετε σε μπολ και σερβίρετε μαζί με τη μηλόπιτα.