Υλικά
- 600 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης σταρένιο
- 1,5 κ. γ. ξηρή μαγιά
- ½ κ. γ. αλάτι
- 1 κ. σ. μέλι
- 2 κ. σ. λάδι
- χλιαρό νερό περίπου 400 ml ή όσο πάρει
Εκτέλεση
- Αρχικά, προθερμαίνετε το φούρνο στους 170°C στον αέρα.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά και το μέλι.
- Προσθέτετε σιγά σιγά το νερό και ζυμώνετε συνέχεια μέχρι να γίνει μια ελαστική και λεία ζύμη.
- Έπειτα προσθέτετε το λάδι και τα σπόρια και ζυμώνετε ξανά με τα χέρια μέχρι να ομογενοποιηθούν μέσα στο ζυμάρι.
- Στη συνέχεια σκεπάζετε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνετε την ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά έως 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει.
- Στη συνέχεια, σε μια αλευρωμένη επιφάνεια πλάθετε 2 φρατζολάκια με τα χέρια μήκους 25 εκ. και τα βάζουμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει πρώτα λαδόκολλα.
- Τα αφήνετε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος τους σκεπασμένα με πετσέτα.
- Αν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε λίγο με αλεύρι την επιφάνεια της λαδόκολλας.
- Πριν ψήσετε, αλείφετε την επιφάνεια του ψωμιού με λίγο νερό και πασπαλίζετε με σπόρους.
- Ψήνετε τα ψωμιά για 40 – 45 λεπτά. Μόλις ετοιμαστούν τα τοποθετείτε πάνω σε μία σχάρα και τα αφήνετε να κρυώσουν καλά.