Υλικά
- 1 ½ κούπα σταφύλια κόκκινα κομμένα στη μέση
- 1 ½ κ.γ. ζάχαρη
- 2 κ.σ. ζάχαρη καστανή
- 2 κ.γ. χοντρό αλάτι
- 180 ml χλιαρό νερό
- 2 κ.σ. γάλα
- 1 ¼ κ.γ. μαγιά
- 250 γρ. αλεύρι
- ½ κ.γ. αλάτι
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. φρέσκο δεντρολίβανο
Εκτέλεση
- Αρχικά, ανακατεύετε στο μπολ του μίξερ το νερό, το γάλα, τη ζάχαρη και τη μαγιά για 10 λεπτά μέχρι το μείγμα να αφρίσει.
- Στη συνέχεια, προσθέτετε το αλεύρι, το αλάτι και 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύετε σε χαμηλή ταχύτητα για 8 λεπτά.
- Λαδώνετε καλά ένα μπολ και βάζετε μέσα τη ζύμη. Ρίχνετε επιπλέον ελαιόλαδο από πάνω.
- Σκεπάζετε με μεμβράνη το μπολ και αφήνετε σε δροσερό μέρος για 1½ -2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της ζύμης.
- Ρίχνετε αλεύρι στον πάγκο, ακουμπάτε πάνω την ζύμη και τη χωρίζετε σε 2 μπάλες.
- Λαδώνετε ένα μεγάλο ταψί, βάζετε μέσα τις 2 μπάλες, λαδώνετε με ένα πινέλο το πάνω μέρος τους και αφήνετε στην άκρη για 20 λεπτά σκεπασμένο με μία πετσέτα.
- Μετά από 20 λεπτά λαδώνετε τα χέρια σας και ανοίγετε τις ζύμες σε διάμετρο 20 εκ. Σκεπάζετε και πάλι και αφήνετε για ακόμα 1 ½ ώρα.
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220ο C στον αέρα.
- Λαδώνετε με λίγο ελαιόλαδο το πάνω μέρος της ζύμης και σκορπίζετε από πάνω τα σταφύλια και το δεντρολίβανο πιέζοντάς τα ελαφρά στη ζύμη.
- Συνεχίζετε το πασπάλισμα με το χοντρό αλάτι και την καστανή ζάχαρη.
- Ψήνετε για 15 λεπτά μέχρι η φοκάτσια να αποκτήσει μια ωραία χρυσαφένια κρούστα. Αφήνετε να κρυώσει και σερβίρετε.