Υλικά
- 4 μέτριες μελιτζάνες (1 ½ κιλό περίπου)
- ½ φλ. ελαιόλαδο
- 2 μέτρια κρεμμύδια σε κυβάκια
- 2 σκελίδες σκόρδο σε λεπτά φετάκια
- 1 κόκκινη πιπεριά
- ½ φλ. κουκουνάρια
- 3 γεμάτες κουταλιές ψιλά σταφιδάκια
- 1 κοφτό κουταλάκι κανέλα
- 1 κουταλιά φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι
- 1 χούφτα μαύρες ελιές σε φετάκια
- 1 κονσέρβα ψιλοκομμένες ντομάτες
- 1 κοφτό κουταλάκι ζάχαρη
- ½ φλ. βαλσάμικo ξίδι
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Κόβετε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος και ύστερα σε φετάκια, πάχους 1 εκ. περίπου.
- Τις πασπαλίζετε με αλάτι και τις αφήνετε σε ένα σουρωτήρι να κατεβάσουν το νερό τους για ½ περίπου ώρα.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C και ντύνετε το ταψί του φούρνου με αλουμινόχαρτο. Κόβετε την πιπεριά στη μέση κατά μήκος και την ξεσποριάζετε.
- Ξεπλένετε και στύβετε τις μελιτζάνες για να στραγγίσουν καλά και τις βάζετε σε μια λεκάνη.
- Τις ραντίζετε με 4 κουταλιές ελαιόλαδο, τις τινάζετε ή τις ανακατεύετε για να πιάσουν λάδι παντού και τις απλώνετε στο ταψί, μαζί με την πιπεριά (η κομμένη πλευρά προς τα κάτω).
- Τις ψήνετε για 20 – 30 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και από τις δυο πλευρές. Η πιπεριά θα καψαλιστεί (δεν τη γυρίζετε).
- Τη βγάζετε, την τυλίγετε σε μια πλαστική σακούλα και όταν κρυώσει την ξεφλουδίζετε και την κόβετε σε λωρίδες.
- Στο μεταξύ, ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε σε μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια με τα σκόρδα και τα κουκουνάρια, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα κρεμμύδια.
- Προσθέτετε τα σταφιδάκια και την πιπεριά, τα ανακατεύετε να ζεσταθούν και ύστερα, ρίχνετε μέσα τις ντομάτες, τη ζάχαρη, την κανέλα, τις ελιές, το θυμάρι και το βαλσάμικο ξίδι.
- Αφήνετε το φαγητό να κοχλάσει, χαμηλώνετε τη φωτιά και προσθέτετε τις μελιτζάνες και το αλατοπίπερο.
- Σιγοβράζετε το φαγητό για 10-15 περίπου λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα του και το αποσύρετε από τη φωτιά.