Υλικά
- 1.600 γρ. μπούτι αρνίσιο, με το κόκαλο, σε μερίδες
- 2 κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
- 2 καρότα, σε κύβους 1-2 εκ.
- 400 γρ. ντοματάκια από κονσέρβα, χτυπημένα
- 90 ml ούζο ή τσίπουρο
- 2 κουτ. σούπας μέλι
- 1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο (ή 1½ κ.γ. ξερό)
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο πρόβειο
- 250 γρ. κριθαράκι χοντρό
- τα φύλλα από 1/2 μάτσο φρέσκο δυόσμο ή άνηθο, ψιλοκομμένα
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αρνί με το λάδι και αλατοπίπερο.
- Ζεσταίνουμε καλά μια φαρδιά κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια αρνιού για 7-8 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά.
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα και ανακατεύουμε για 4-5 λεπτά ή μέχρι να μαραθούν ελαφρώς. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο λάδι ακόμα.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα και την ντομάτα, το αλκοόλ, το μέλι, το δεντρολίβανο, αλατοπίπερο και 250 ml νερό, ανακατεύουμε και κλείνουμε το καπάκι.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να γίνει το κρέας.
- Παράλληλα, σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κριθαράκι για 5-6 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Μεταφέρουμε το αρνάκι με τα λαχανικά και τα υγρά του σε γάστρα.
- Προσθέτουμε το κριθαράκι και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 30 λεπτά.
- Αφαιρούμε το καπάκι, προσθέτουμε 200 ml ζεστό νερό και ψήνουμε για 15 λεπτά ακόμα ή μέχρι να γίνει το κριθαράκι.
- Αφαιρούμε από τον φούρνο, σκορπίζουμε τον δυόσμο και συνοδεύουμε με λαχανικά στον ατμό.