Υλικά
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
- λίγο αλάτι
- 175 γρ. βούτυρο αγελάδος, κρύο κομμένο σε κύβους
- ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
- 50 γρ. ακατέργαστη ζάχαρη ή καστανή κρυσταλλική
- 2 κρόκοι αυγών
- 2 κουτ. σούπας νερό, παγωμένο
- 1 δόση αχλάδι ποσέ, καλά στραγγισμένο και κομμένο σε μακρόστενες φέτες
Εκτέλεση
- Ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι στον κάδο του μίξερ και αρχίζουμε να τα χτυπάμε με το φτερό σε χαμηλή ένταση.
- Προσθέτουμε αμέσως το βούτυρο και το ξύσμα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε ένα ψιχουλιαστό μείγμα.
- Ρίχνουμε τον έναν κρόκο και το νερό και χτυπάμε ξανά για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C στον αέρα.
- Αλευρώνουμε ελαφρώς μια επιφάνεια εργασίας και μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη, αφού αφαιρέσουμε τη μεμβράνη.
- Χρησιμοποιώντας έναν πλάστη, την ανοίγουμε σε στρογγυλό φύλλο διαμέτρου 40 εκ.
- Μεταφέρουμε το φύλλο σε ένα χαμηλό ταψί. Το απλώνουμε ώστε να καλυφθούν ο πάτος και τα τοιχώματα του ταψιού.
- Απλώνουμε τα αχλάδια ποσέ στο κέντρο του φύλλου, αφήνοντας 7 εκ. κενό περιφερειακά.
- Σκορπίζουμε από πάνω τη μισή ζάχαρη και κλείνουμε τις άκρες του φύλλου προς το κέντρο, γύρω-γύρω από τη γέμιση.
- Δεν μας πειράζει να είναι εντελώς ομοιόμορφη. Τέλος, χτυπάμε ελαφρώς σε ένα μπολ τον κρόκο και αλείφουμε το φύλλο γύρω-γύρω με ένα πινέλο.
- Σκορπίζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη από πάνω και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
- Αφήνουμε λίγο την τάρτα να κρυώσει και τη σερβίρουμε χλιαρή.