Υλικά
- 1 κιλό κιμάς ανάμεικτος (500γρ. κιμάς μοσχαρίσιος και 500γρ. κιμάς χοιρινός)
- 1 κιλό πατάτες
- 1 αυγό
- 1 κρεμμύδι, μεγάλο, ψιλοκομμένο
- 2 μεγάλες φέτες μπαγιάτικο ψωμί, μουλιασμένες σε νερό και στραγγισμένες ή ½ φλιτζ. φρυγανιά τριμμένη
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- 2 λεμόνια (ο χυμός τους)
- ½ φλιτζ. τσαγιού δυόσμος φρέσκος ή 1 κ.σ. δυόσμος ξερός
- ½ φλιτζ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 3 κ.γ. ρίγανη
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε ταψί, καθαρίζουμε τις πατάτες σε κύβους ή κυδωνάτες και προσθέτουμε τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι και νερό ή ζωμό ίσα ίσα να τις σκεπάζει.
- Σε μπολ βάζουμε τον κιμά και όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το χυμό λεμόνι και τη ρίγανη.
- Ζυμώνουμε καλά για αρκετά λεπτά, ώστε το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο και να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί.
- Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί στο ψυγείο, για τουλάχιστον 1 ώρα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 °C. Ψήνουμε τις πατάτες στους 180 °C για περίπου μιάμιση ώρα.
- Πλάθουμε με βρεγμένα χέρια, ισόπαχα, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να δώσουμε στα μπιφτέκια μας. Έτσι θα ψηθούν ομοιόμορφα.
- Έπειτα, προσθέτουμε τα μπιφτέκια πάνω από τις πατάτες.
- Όταν τα μπιφτέκια μας πάρουν χρώμα, μετά από περίπου 30 λεπτά, περιχύνουμε με χυμό λεμονιού και προσθέτουμε τη ρίγανη.
- Σερβίρουμε τα μπιφτέκια με τις πατατούλες ζεστά.