Υλικά
- 1 μοσχαρίσιο νουά περίπου 2 κιλά
- 500 γραμμάρια λευκά μανιτάρια σε φέτες
- 20 γραμμάρια μανιτάρια αποξηραμένα και μουλιασμένα σε χλιαρό νερό για 20 λεπτά
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 1 λίτρο λευκό ξηρό κρασί
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 φύλλα δάφνης
- 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 4 κλωναράκια θυμαριού
- 6 κόκκους μπαχαριού
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- 100 γραμμάρια παρμεζάνα τριμμένη
Εκτέλεση
- Πλένουμε το κρέας για να φύγουν τα αίματα. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και το βούτυρο, ανοίγουμε τη φωτιά και περιμένουμε να ζεσταθούν.
- Μόλις ζεσταθούν, βάζουμε μέσα το κομμάτι νουά και το σοτάρουμε. Όταν πάρει χρώμα από τη μια πλευρά, το γυρνάμε από την άλλη, ώστε να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
- Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μανιτάρια αφού σουρώσουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια.
- Tα περιφέρουμε μέσα στο τηγάνι χρησιμοποιώντας ένα πηρούνι και τα σοτάρουμε για 2 λεπτά περίπου μέχρι να γυαλίσουν. Σβήνουμε με το κρασί.
- Μόλις εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε τα μυρωδικά, ρυθμίζουμε τη φωτιά σε χαμηλή ένταση και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει για 2 ώρες.
- Αν χρειαστεί, κατά τη διάρκεια του χρόνου αυτού, προσθέτουμε στην κατσαρόλα λίγο νερό.
- Λίγο πριν το τέλος, ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Στο χρονικό αυτό σημείο, αφαιρούμε το κρέας από την κατσαρόλα και το αφήνουμε στην άκρη.
- Αφήνουμε όμως τη σάλτσα να βράσει κι άλλο, μέχρι να δέσει και μείνουν τα μανιτάρια με το λάδι τους. Όταν είναι έτοιμη και η σάλτσα, αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης και το θυμάρι και μεταφέρουμε τη σάλτσα στο μούλτι.
- Πολτοποιούμε τα μανιτάρια με τη σάλτσα στο μούλτι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Μεταφέρουμε το κρέας σε πυρίμαχο σκεύος και το χαράζουμε σε φέτες, χωρίς να το κόψουμε τελείως.
- Μοιράζουμε ανάμεσα στις φέτες τη σάλτσα μανιταριών. Αν θέλουμε περιχύνουμε το κρέας με κρέμα γάλακτος και πασπαλίζουμε με παρμεζάνα.
- Βάζουμε το νουά στο φούρνο να ψηθεί για 30 λεπτά.