Υλικά

  • 1 ½ κιλό καλαμάρια
  • 100 γραμμάρια ρύζι
  • 40 γραμμάρια λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • Χυμός λεμονιού
  • Ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζετε τα καλαμάρια και χωρίζετε το κεφάλι με τα πλοκάμια από το σώμα.
  2. Τα πλένετε και τα στραγγίζετε. Ψιλοκόβετε τα κεφάλια με τα πλοκάμια και τα ανακατεύετε με τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το μισό λάδι και τις ντομάτες.
  3. Σε μια κατσαρόλα βράζετε το ρύζι για 7  με 8 λεπτά σε δυνατή εστία.
  4. Στη συνέχεια στραγγίζετε το ρύζι και το ανακατεύετε με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και αφήνετε στην άκρη.
  5. Εν τω μεταξύ ρίχνετε σε ένα μούλτι τη λιαστή ντομάτα, το μαϊντανό, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το χυμό λεμονιού, το πιπέρι και το αλάτι και ανακατεύετε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
  6. Ανακατεύετε το μείγμα λιαστής ντομάτας με το ρύζι και γεμίζετε με ένα κουταλάκι τα καλαμάρια.
  7. Αλείφετε ένα ταψί με ελαιόλαδο και απλώνετε τα γεμιστά καλαμάρια.
  8. Ψήνετε για περίπου 15-20 λεπτά και σερβίρετε με λαγάνα και ταραμοσαλάτα.